Oroar du dig för mycket?

Det var rubriken på en artikel jag läste tidigare idag, här.

Jag oroar mig ofta,  försöker dölja det genom att försöka kontrollera det jag kan kontrollera. Därmed inte att förväxla med att vara ett kontrollfreak, för det är jag inte. Jag har en stor tillit till de människor som jag omger mig med och lever med devisen att jag tror att vi alla gör vårt bästa utifrån vår tid och de resurser som vi har att tillgå. Artikeln då. Vad sa den egentligen?

Jo, de menade att det även fanns fördelar med att oroa sig och listade följande 5 fördelar för människor som oroar sig:

”1. De har alltid en plan B”
Tja, i mitt fall stämmer det nog ganska bra. Fallerar något så vet jag oftast vad jag behöver göra. Check på den.

”2. De blir positivt överraskade
Någon som är inställd på att stöta på svårigheter blir extra glad när allt går enkelt och smidigt – istället för att från början förvänta sig att det ska göra det.”
Jepp, skriver under på den också. 🙂

3. De visar omtanke gentemot andra
Oroliga människor är ofta måna om att göra ett gott intryck och bli omtyckta av sin omgivning”

Denna punkt är också väldigt mycket jag, tom med så mycket att när jag började må dåligt av det. För något år sedan talade en kollega om för mig att jag behövde inte anstränga mig för mycket. Det går att bli omtyckt ändå. Så jag har försökt dra ner på behovet av att alltid känna mig omtyckt däremot är jag väldigt omtänksam i den mån jag orkar med på gott och ont. Inte alltid man får det tillbaka och då kan ta mer energi än vad som ges tillbaks.

”4. De lyssnar på magkänslan”
Tja, känner mig lite kluven gällande denna. Inte alltid magkänslan som gäller utan jag försöker nog mer resonera mig fram till beslut. Men visst kan magkänslan säga något ibland. Ibland går den att lita på och ibland leder den en katastrofalt fel…

”5. De minimerar sina risker
En orolig person är mer benägen att till exempel teckna försäkringar, vaccinera sig, ha överfalls- och inbrottslarm, göra back-up på viktiga filer, använda säkerhetsutrustning och annat som gör livet tryggare. ”
Tja, detta är både jag samtidigt som det inte är det. Visst försöker jag minimera risker men jag är nog inte extrem åt något håll utan är som folk är mest. Dessutom är jag ganska tolerant mot förändringar och blir sällan orolig över det. Erfarenheten har lärt mig att det trots min oro oftast ordnar sig till det bästa.

Hur har du det? Känner du igen dig eller tar du dagen som den kommer?

img_1269

Finns inget bättre mot oro och annat än promenader med bästa mannen, eller själv också naturligtvis. Fast jag föredrar sällskap. img_2541

img_2546

Testade tom en liten tur på isen. Dock ingen skridskois direkt och kanhända inte så hållfast heller. Jag minimerade riskerna 😉 och höll mig nära bryggan.

6 tankar om “Oroar du dig för mycket?

  1. Jag ororar mig, jämnt och ständigt. Och tror dessutom att ingen annan oroar sig, någonsin. Men ibland lyckas jag ta tag i mig själv och tvinga mig att andas lugnt och tänka till kring vad det är som jag egentligen håller på med. Samtidigt som jag tvingar mig själv till eftertanke kring det att jag garanterat inte är den enda som oroar mig. Vi är ju bara mänskor – hela högen…

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s