Busschauffören som vaknade på fel sida

En busschaufför, en busschaufför, det är en man med glatt humör. Denna sång brukade jag sjunga en del när jag var liten och ibland även i vuxen ålder.

Jag hade turen att få ha en alldeles underbar busschaufför när jag gick i skolan. Eller faktiskt så var det en hel familj med mamma, pappa och son. Alltid trevliga och snälla, perfekta chaufförer att köra skolbarn med.

Tyvärr är det inte alltid så. Mina döttrar åker buss där den ena chauffören verkar vara allt annat än trevlig. Det verkar faktiskt som om att han vaknar på fel sida varje dag han kör.

Det är alltid vid sänggåendet man som förälder får den mest intressanta informationen som hänt under dagen. Jag vet inte riktigt varför men det är väl precis som för oss vuxna. Att efter att ha varit igång en hel dag börjar man slappna av och då kommer tankarna. Det var en ledsen tjej jag pratade med igår. En tjej som släpat fötterna efter sig när hon skulle gå till bussen. Som rädd för att ramla i halkan hade tagit det lugnt. En tjej som blev utskälld av busschauffören och när hon gick förbi honom hade han tagit tag i hennes jacka och dragit henne tillbaka.

Jag var inte där och jag vet inte vad som hände, men det här vet jag och det sa jag även till min dotter.
– Jag förstår att busschauffören blev upprörd för att du kom försent för det det försenar hela hans schema. Men han har ingen rätt att ta tag i din jacka och skrika på dig. Han kan säga det i sansad ton.
Min dotter berättar då att han brukar skälla på dem, även när de slutar skolan och ska hem för ibland kommer de iväg sent från klassen.

Jag erbjöd mig att följa med dottern nästa gång hon går till bussen för att se om han är där och säga vad jag tycker. Men det ville hon absolut inte. Så jag funderar på om hur jag ska ta upp det på bästa sätt.

Jag vet dock vad jag vill säga. Det är en sak om barnen kommer försent från klassen på eftermiddagen när de har lektion. Då får faktiskt bussen vänta tills de kommer. Finner du som chaufför att det är problematiskt då får du ta upp det med skolan ifråga men att skälla på barnen känns som helt onödigt.

Det är en annan sak på morgonen. Min uppmaning till busschauffören som vaknade på fel sida är:

Om det är så att mitt eller mina barn kommer upprepade gånger för sent. Skrik inte på dem!! Antingen ser du dem och väntar in dem för att du är snäll,  säger till dem i sansad ton att de måste passa tiden för att inte missa bussen. Eller så kör du helt sonika ifrån busshållplatsen när tiden är ute. Det om något lär väl lära barnen, vikten av att inte komma för sent på morgonen.

4 tankar om “Busschauffören som vaknade på fel sida

  1. Jag håller så med dig, hoppas att det löser sig för såväl din flicka som andra barn och chauffören. Jag förstår på ett sätt att hon kanske inte vill ha dig med till bussen, men det kanske ändå vore bäst att fundera tillsammans med honom. I de flesta jobb blir man ibland blind för det man håller på med och många har stressade tidtabeller idag, han skulle säkert må bra av en liten påminnelse om hur han påverkar barnen när han far ut på det sättet.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s