Allt börjar med oss själva..

img_0685
Vi har alla frön i vår kropp, frön som kan börja gro och växa sig starkare om vi ger det omtanke och näring. Och nej, det är inte bebisfrön jag pratar om 😉 utan förändringsfrön.

Små frön som finns hos alla, i tanke och i kropp. Det finns möjlighet med stöd utifrån när saker och ting förändras, i form av piller(för att lättare kunna ta sig förändringstänket), terapi, bra vänner och en stöttande familj. Faktum är att det allra största arbetet ligger hos oss själva och hur mottagliga vi är för förändring samt naturligtvis graden av känslosamhet och hur vi har haft det under vår uppväxt.

I förändringsarbetet spelar vår självkänsla, självförtroende, självinsikt och självmedkänsla stor roll. Fyra starka ord på S, var och en betydelsefull på sitt sätt.

SJÄLVKÄNSLA – varierar oftast under livets olika situationer och kan vara starkare eller svagare under livets gång. Den handlar om hur du ser på dig själv. Vad som är dina starka och mindre starka sidor.

Om självkänslan är stabil vågar du ta beslut som är bra för dig och när du själv vågar bestämma är det lättare att din självkänsla ökar. Känner du däremot att du inte kan påverka ditt liv sjunker den och du kan uppleva att du inte duger. Om man är en känslig person (som jag är) är det lättare att få en svag självkänsla även om man har haft det bra under livet och en bra uppväxt.

Det viktiga är att förstå att det går att öva upp sin självkänsla och det allra viktigaste i detta (något som jag har jättesvårt med men jag övar varje dag) är att vara SNÄLL mot sig själv. När de negativa tankarna kommer är det viktigt att veta att de är påverkbara. De är tankar, INTE sanningen. Att vara snäll mot sig själv kallas för SJÄLVMEDKÄNSLA.

SJÄLVFÖRTROENDE- handlar om att du vet att du är bra på att göra vissa saker.Det kan vara idrott, bakning, matlagning etc och kan vara något du övar upp inom olika områden. Ett bra självförtroende kan bidra till bättre självkänsla men det behöver inte vara så.

SJÄLVINSIKT – handlar om att se sig själv för den person man är. Att veta om sina bra och mindre bra sidor. Att se sig själv och förstå hur man agerar, ta ansvar för det och även se hur ens beteende påverkar omgivningen. Lägger man märke till detta är det också lättare att skapa en förändring inom sig själv och se hur denna påverkar din omgivning.

God självkänsla grundläggs ofta under barndomen och uppväxten. Det är viktigt att få känna sig älskad, bekräftad och framförallt sedd av de som finns runtomkring en. Allt det är viktiga delar i att utveckla en sund självkänsla. Något vi föräldrar kan försöka tänka på när vi uppfostrar våra barn är att kritisera beteendet och inte barnet i sig.

Det är viktigt att lära våra barn rimlighet i sina prestationer och att försöka vara en god förebild. Här kan väl jag känna att jag brister emellanåt men jag försöker verkligen så gott det går att vara en förebild. Kanske hänger det ihop med att jag själv gjort en stor förändringsresa under de senaste åren men alltjämt känner att jag då och då faller tillbaka i gamla spår. Det är då jag är tacksam över min man som finns där i vått och torrt och som tror på mig och älskar mig för den jag är.

Jag vill framförallt försöka ge mina barn en lättare resa än vad jag själv har haft men det är inte lätt. Den negativa tankens kraft och invanda spår är stor, varje dag kan vara en kamp men ibland kommer det långa perioder då till och med jag känner att allt är på rätt spår. Min ”överkänslighet” av känslor spelar stor roll. De flödar ständigt som en strid ström i mitt inre. Jag jobbar med att bygga dammluckor både hos mig och hos mina barn. Känslosamhet är en styrka men om vi lär oss att bemästra dem är de en oslagbar kraft.

Jag har nu snart varit tablettfri i 7 månader och den senaste månaden har jag prioriterat motionen igen allt mer. Löpning blandat med promenader. Jag rustar mig inför vintern och mörkret och jag känner mig positiv och strålande även fast den dumma självkänslan går upp och ner, kanske tecken på att något måste förändras/förbättras? Men nu vet ni var resan börjar! Bara inom oss själva. 😉

Min arm hur är det med den. Jo den är fortfarande inte helt bra men snart så… Tar en tjuvtitt då och då på alla bloggar jag följer men jag har missat mycket men jag kommer igen när tiden är mogen och då har jag ju massvis att läsa. 😉

Har du orkat läsa ända hit så önskar jag dig en underbar helg! 🙂

6 tankar om “Allt börjar med oss själva..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s