Jo tack, jag har det bra..

..sitter just nu mitt ute i ingenstans 😉 eller långt inne i de finska skogarna och har befunnit mig till stor del i bilen idag. Ska tillbringa natten på ett B&B utanför Ilomantsi.

Åkte med flyg från Köpenhamn till Helsingfors i fredags tillsammans med min pappa.
Skärmavbild 2016-07-23 kl. 19.17.22

En av mina kusiner hämtade oss på flygplatsen och vi körde direkt till släkten i Ollila, Puumala med ett stopp för lunch på vägen. Bilfärden tar mellan 3-4 timmar.

IMG_0794
Igår träffade jag min faster från Tyskland, hennes barn, min tyska kusin (som jag säkert inte sett på över 20 år) och hennes man. Min finska farbror och faster med man samt två av mina 3 finska kusiner. En riktigt internationell träff med andra ord. 😉IMG_0795
Det blev sen kväll, först bastu för männen och sedan satt vi kvinnor långt in på kvällningen, bastade, drack rosa mousserande vin, bastade igen och jo jag tog i ett nakendopp i ett 18-gradigt Saimaa.  🙂 Det finns liksom inga synliga grannar här. Skönt fast kallt. Efteråt tvättade jag mig inne i bastun.

Skärmavbild 2016-07-23 kl. 19.16.46

Imorse när vi skulle åka till Illomantsi blev det först en detour till Imatra och min farmor och farfars grav. Här var jag senast 2011 och då trodde jag nog inte att jag någonsin skulle se platsen igen. Lite känslosamt men en vacker kyrka och kyrkogård. Jag och min pappa åker med min faster K och min ena kusin.
IMG_0798
IMG_0804
Efter besöket på kyrkogården körde vi vidare till min pappas morföräldrars gård i Hömötti, Ilomantsi. Platsen där min farmor växte upp och en plats som min pappa tillbringade 2-3månader på varje sommar fram tills det att han var 13-14 år.

På vägen till Hömötti stannade vi tills på den grekisk ortodoxa kyrkogården i Sonkajanranta för att lägga blommor och besöka min farmors föräldrars grav.

Avslutar med några bilder från Hömötti nedan. Kan nämna att jag blivit rejält myggbiten idag men det har det varit värt. 🙂 Har fått se platser jag bara kunnat hoppats på. Känns bra att ta en del av historien bakåt, mina rötter och därmed även mina barns…

Ursprungshuset fanns inte kvar och den gamla ladan var fallfärdig men visst fanns det saker som min far och faster mindes, minnen från barndomen. Tänk hur platser kan förändras men ändå väcker de känslor och minnen inombords som man kanske sedan länge glömt bort..

Imorgon fortsätter färden till Kuopio för att hälsa på en syster till min farfar. Spännande!
Hoppas att ni har det bra därhemma, saknar er lite grann men är helt övertygad om att ni har det bra!

3 tankar om “Jo tack, jag har det bra..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s