Att hissa en flagga..

..låter enkelt men om man är som jag, dvs 159 cm över marken kan det orsaka en del problem.  Därför har jag fått frivillig hjälp av mannen min och jag är så tacksam för det.

När flaggan är halad ska alltid vimpeln vara uppe. Den blå sidan ska vara mot himlen så det är lätt att komma ihåg.

Men om vi går tillbaka till det andra, att hissa svenska flaggan. Först öppnar jag flaggskåpet och tar ut den ihopvikta flaggan. Den är lång och för att den inte ska släpa i marken lägger jag den två gånger om halsen.

IMG_0052

Sen ska vimpeln halas och för att göra det ska flagglinorna tas bort från anordningen som förhindrar att linorna ska slå emot stången. Eftersom jag inte når upp till denna måste jag stå på en stol för att kunna dra ut linorna.

Vimpeln halas. Det gör ingenting om den skulle råka röra marken, väl nere ska den hakas ur och svenska flaggan hakas i. Här gäller det att inte släppa linan som håller överst.  Vilken syn det skulle vara om den bara stack iväg. Hmm undrar hur det skulle gå? Jag ska inte testa men jag undrar om den bara sticker iväg eller om den liksom sakta bara går uppåt? Gäller att inte att rycka i den andra linan, om så skulle vara fallet är det nog väldigt besvärligt.

När flaggan är ihakad är det bara att försöka hålla linorna åtskilda och hissa uppåt. Det gick sådär imorse när det inte fanns någon vind. Jag lyckades visst inte hålla isär linorna så bra och misslyckades med att hissa ända upp. Resultatet blev en väldigt snodd flagga ca 15 cm ner från knoppen. Det var bara att börja om och hala ner en bit, reda ut linorna och hissa upp igen. Fast denna gång slapp jag stå på stolen, mannen drog ut linorna och det utan stol. Tack!

FullSizeRender 36

Väl på plats är det en riktig skönhet!

Ikväll när det är dags för halning får mannen hjälpa mig att ta emot den så att den inte rör marken. Vår flagga är ganska stor (minst 2.40 i längd ) och utan mannens hjälp hade det nog varit svårt att både hala den utan att röra marken samt att vika ihop den, men eftersom jag är en problemlösare av rang hade jag väl alltid kommit på något. 😉

Visste ni förresten att den svenska flaggan är världens näst äldsta nationsflagga, det är bara ”Dannebrogen” hos våra grannar i väster som är äldre.

Sedan 1982 är det inte längre straffbart att hissa flaggan på fel tider och att glömma att ta ner den och det kanske är tur om i fall att undertecknad skulle råka göra det någon gång.

Ha det bäst!

2 tankar om “Att hissa en flagga..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s