Stark inifrån och ut på 12 veckor

Vaknade upp i morse och hade ont under ena foten. Visst kände jag av det igår också men gick ändå. Typiskt när jag och mannen bestämt oss för att testa på att under 12 veckors tid försöka följa träningsupplägget som finns i boken ” Stark inifrån och ut på 12 veckor”.

IMG_0185

Morgonens promenad ersattes av 30 minuters cykeltur istället. Helt ok och jag fick till och med upp flåset.

Det här med 12 veckor försökte jag mig på någon gång i våras också och gav redan upp efter några dagar. Kommer faktiskt inte ihåg varför men jag var väl inte tillräckligt motiverad. Tog kraft att sluta med tabletterna och alla de tankar som uppstår i samband med det. Nåja, nytt försök och att det sker tillsammans med mannen kanske innebär att det kan gå vägen denna gången.

Nu kommer vi inte att följa råden i boken slaviskt men kontentan är att vi ska lägga grunden för ett bättre kommande halvår än det som varit.

Inför första veckan har vi således genomfört ett minitest för att testa stabilitet, balans, rörlighet och flås. Testet ska upprepas var fjärde vecka.

Jag klarade samtliga test förutom balansboosten som misslyckades på vänsterbenet med 3 sekunder, fast å andra sidan höll jag ut i 57 sek ;-).  Testet går ut på att ställa sig på ett ben. Klara att stå så under 60 sekunder utan att sätta ner benet samt hålla ögonen stängda. Det är svårare än man tror, redan efter några sekunder börjar man vackla runt.

Plankan gick också bra för min del. Ställa sig i plankposition i 1 minut, sedan hålla ut vänster arm i 15 sek, byta arm och sedan upprepa med respektive ben.  Mannen gav upp efter 30 sek på plankan så han har lite träning att göra känner jag.

Sedan var det här med rörlighet. Jag klarade samtliga tester för vader, bröstrygg, ljumskar samt baksida lår och därmed har jag också enligt boken tillräckligt med förutsättningar för att kunna få en schysst hållning samt att att kunna utföra mina övningar med bra teknik. Mannen däremot har lite att jobba på och ändå är han den av oss som regelbundet genomför stretchövningar.

Jag har också tagit vikten, den är ganska konstant och pendlar mellan 63 och 64 kilo. Idag låg den på 63,7. Mått har jag inte tagit idag, vet inte om jag ska ta dem imorgon. Har faktiskt inte bestämt mig där än. Egentligen är det här med måtten och vikten inte det mest intressanta under de här 12 veckorna utan det är istället att skapa förutsättningar för en bättre hälsa och faktiskt att genomföra träningspassen enligt bokens upplägg.

Målet är att under dessa första 4 veckor träna, stabilitet, rörlighet och fixa flåset. Det ska ske 4 träningspass i veckan, två för kondition a minst 20 minuter var samt 2 trippelcirkelpass för att träna styrka. Det första passet av det kommer under morgondagen  och ska ta ca 30 minuter.När det gäller kosten så gäller det att under denna första vecka skapa förutsättningar och känna in sig.  Att vara extra uppmärksam på sitt eget förhållningssätt till mat. Vad går du igång på? Vad man blir pigg och trött av? Hur magen mår? Om man äter sötsaker så är veckan till för att trappa ner dessa. Generella regler för hela 12 veckorsperioden är att:

– undvika tillsatt socker
– undvika att äta saker som du mår dåligt av efteråt. Att tänka efter om det du stoppar i dig verkligen är värt det.
– Se njutningen i att ge kroppen det som den mår bra av istället för att njuta av smakupplevelsen i första hand.

Jag ska försöka mig på att ge regelbunden rapportering om hur det går men inget jag kan lova. Ni får dock gärna heja på mig. Jag vet ju att jag klarar detta om jag bara bestämmer mig men ibland är viljan svag och jag hoppas att semestern som börjar på tisdag kan hjälpa mig med att bryta detta och att jag verkligen tar till mig och omfamnar en förändring. Fast jag och mannen börjar som sagt redan idag och första konditionspasset är redan genomfört, 3 pass kvar denna veckan även om jag anar att konditionspassen kommer att bli lite fler.

Du som läser detta, ha nu en riktigt härlig helg. Finns det saker du vill förändra i ditt liv och isåfall varför?

6 tankar om “Stark inifrån och ut på 12 veckor

  1. Jag vill äta bättre då jag på senare till ätit för mycket ”skit”. Märkt att jag gått upp i vikt vilket jag inte brukar. Skulle tro att jag kommit in i en ny kroppsfas som innebär att jag lättare gör det (efter 45 ändras mycket…) 😜

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s