Vi använder sällan svärord..

..här hemma. Om jag hörde mannen svära under tiden när jag var gravid med K brukade jag säga till honom:
-Är det verkligen det vi vill lära vårt barn. Du kanske bara kan säga morot istället när du blir arg. (För det hände bara att han sa det om något gått på tok och han kände sig frustrerad) Ganska snart började faktiskt mannen säga morot eller inget alls när liknande situationer inträffade.

Till min barn har jag sagt att användande av svärord betyder att man behöver utöka sitt ordförråd och det är bättre att hitta andra ord. Jag tycker personligen inte att det låter så bra om man uttrycker sig med svärord i var och varannan mening. Jag kanske är lite gammaldags när det gäller det? Det händer faktiskt att jag själv svär ibland men det sker ytterst sällan och när grodan väl hoppar ut genom munnen får de passera för den gången.

Undantag finns som igår när min äldsta dotter sa:

– Förlåt mamma men jag måste bara säga det här.. Du har en så j-vla vacker personlighet och är världens omtänksammaste mamma.

Har jag sagt att jag är svag för smicker. 😉 Trots svärordet lyste jag upp 😁 och jag kan bara tänka att i sådana situationer kan det väl vara ok att använda svärord som förstärkare. Hon fick i alla fall mig att lysa upp. Barnakärleken är verkligen helt otrolig och vi föräldrar dyrkas verkligen mellan varven av strider med våra barn. Det kan inte vara lätt att vara barn i dagens läge med alla dessa val och möjligheter, sociala medier och den skeva bild som medierna skapar med retuscherade bilder etc..

Nej, nu känner jag att jag håller på att glida ifrån ämnet så istället för att fortsätta med det vill jag önska alla mina läsare en fantastiskt dag. Ha det alldeles, alldeles underbart! Förresten hur tänker ni om det med svärord?

IMG_4285

Jag kan ha svurit när jag kastade mig i Saimas 16-gradiga vatten förra sommaren. Väldigt kallt trots att jag suttit i bastun innan.

14 tankar om “Vi använder sällan svärord..

 1. Förr tänkte jag mycket på sånt där och det var sällsynt att det ingick i vokabulären. Nu kan jag nästan njuta av att slänga omkring och peta in ett och annat litet ord här och där 😏 konstigt hur det kan förändras.. Kanske är det också på något sätt så att trots ett stort ordförråd och många olika ord att välja på för allting så ger ett svärord just den där lilla extra knorren eller pushen till det man vill säga. Någon slags understrykning kanske 😁 Men sen finns ju en stor skillnad i vad och hur och när de används tänker jag 😊 kanske till mitt försvar…

  Gillad av 2 personer

  • Tror också att det blir lättare när man blir äldre att avgöra. När jag införde det hos oss är det mer för att jag kom ihåg en period när jag var barn och använda svordomar i nästan varenda mening. Svårt att sluta och göra det sådär lagom när man är barn. Sen finns det ju stunder som ett svärord definitivt kan understryka saker och ting på ett kraftfullt positivt sätt. Kul att höra andras tankar om det. 🙂

   Gilla

 2. Jag kryddar nog mitt språk både i tal och skrift! Inte för att jag har dåligt ordförråd utan för att det ibland behövs lite jädrar anamma i en berättelse. Jag tycker dock att det låter jättetråkigt med svordomar i var och varannan mening oavsett ålder på den som uttalar dem!

  Gillad av 2 personer

 3. För ett antal år sedan jobbade jag på dagis där det verkligen är viktigt med vilka ord man använder… Något som för min del medförde att jag varje dag regredierade totalt då jag kom hem (det var innan jag själv hade barn) och svor som en borstbindare. Vid minsta lilla motgång kom alla – och jag menar ALLA – ord fram som jag någonsin lärt mig! Typ som Lisabet i garderoben. Ibland bara måste dom 😉

  Gillad av 1 person

  • 😂😂😂 Det hade jag velat se när du kom hem alltså. Jag svor ju själv hemskt mycket när jag var liten och min pappa har alltid svurit en del fast jag tror nästan att det är mindre nu. Vet bara att jag inte ville att mina barn skulle fastna i det där för jag tycker att det låter tråkigt när det används för ofta.

   Gillad av 1 person

 4. Dottern har infört en svärburk! Jag och pappan lägger där i. Hon svär inte så hon får pengarna.

  Jag svär inte runt barnen på jobb men gör det runt mitt eget hemma! Hmm hur hänger det ihop! Svär än värre då jag är själv 😱 låter väldigt ointelligent faktiskt.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s