Minisemester i Köpenhamn – dag 1

Hela familjen har varit på minisemester i Köpenhamn och vädret har varit helt underbart. Det känns som sommar i Öresundsregionen nu.

Vi körde ner och ställde bilen på Malmös centralstation. Tog tåget över till Köpenhamn, lastade av bagaget i hotellets källare och begav oss till Köttbyn för att avnjuta en brunch på Mothers. Trots det strålande vädret valde vi att sitta inomhus för att inte helt få värmeslag när vi ändå skulle ut och gå under hela dagen.

IMG_8875Mer folk ute..IMG_8880..än inne, även fast det satt en del på andra hållet. Barnen tog mest för sig av nutellan, pizzaslicarna och brödet medan vi vuxna åt mer varierat. 🙂

Efter mat i kroppen begav vi oss till Vesterbrogade med buss 6A till hållplatsen vid Köpenhamns zoo.

IMG_8929

Fast istället för att gå in och kolla på alla djur begav vi oss istället till parken mittemot och de underjordiska Cisternerna och Danmarks enda ”droppstensgrotta”.

”Cisternerna byggdes 1856-59 för att lösa flera problem med Köpenhamns vattenförsörjning. Bl.a. var vattnet ofta förorenat, och man hade därför haft flera epidemier. Dessutom började husen i Köpenhamn bli högre, och det krävde större mängder vatten, med högre tryck. Det ordnades med placeringen högt över Köpenhamn, på Frederiksberg backe.

I början var det en stor öppen bassäng, men 1889 täcktes bassängerna, genom att reservoaren tömdes, stolpar murades, och betongtaket göts. Samtidigt delade man upp den i 3 cisterner, för att säkra försörjningen om en av cisternerna skulle förorenas eller förgiftas. 1981 tömdes reservoaren, och 1996 öppnades den för första gången för allmänheten, då Köpenhamn var Europeisk kulturhuvudstad. ”  Text från Köpenhamns guide. 

IMG_8922
Det var lite kallt och blött på golvet så om ni ska besöka det rekommenderas ett par ordentliga skor, dvs inga ballerinaskor eller liknande. Det blöta är grundvattnet som tränger upp. Såg också att det fanns regnstövlar som verkade vara till låns. 🙂

Barnen gav tummen upp och vi vuxna också. Inträdet är fritt för barn upp till 18 och för oss vuxna kostade det 50 dkk var.  När vi väl kom upp satt vi en stund i parken och njöt av det fina vädret innan vi tog bussen tillbaka till centralstationen för att bege oss vidare till Rundetårn.  Jag och Jesper kollade ju in det på vår Köpenhamnstur i höstas men denna gången var det dags att visa det för barnen. 🙂

IMG_9859IMG_9866IMG_9837Utsikt från Rundetårn

Efter en dag full av steg (24 736) var vi alla ganska trötta och eftersom det inte fanns någon restaurang på vårt hotell begav vi oss till Fisketorvet där det blev ett besök på Gorms.

Dag nr 2 gick vi på helt andra platser men mer om det i nästa inlägg. Hoppas förresten att ni njuter av det fina vädret. Det känns allt i ansiktet att solens strålar varit närvarande. 🙂

4 tankar om “Minisemester i Köpenhamn – dag 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s