En tjock tant i sina bästa år..

Fick en ny bild tagen på jobbet idag till mitt passerkort. Tyckte fotot var fint när jag såg det i kameran.

Upplevelsen var helt annorlunda när jag öppnade mejlet med den skickade bilden. Hög upplösning, vit bakgrund. Hela jag såg desperat sjuk och lagom rundlagd ut men snäll det måste jag medge. Men vem vill se snäll ut när man egentligen bara vill se bra ut. Eller i alla fall så bra ut som man kan utifrån sina egna förutsättningar. Jag berättade om upplevelsen vid matbordet här hemma och jag som försöker undvika ordet tjock om mig själv sa:

-Det kändes som om att jag tittade på en tjock tant i sina bästa år.

Protesterna lät inte vänta:

-Mamma, du är inte tjock!
-Mamma, du är ingen tant, det blir man först när man blir äldre och sedan blir man pensionär.

Varför är det då att när jag ser mig i spegeln tycker jag oftast om det jag ser men när jag ser mig på foto är det något helt annat. Hela jag spänner mig när jag ska fotograferas och oftast blir resultatet därefter också.Hatar det!

Mia Månsson_DSC7794.jpg

Min dotter kommenterade det med att jag skulle kanske prova med att le med stängd mun och jo det brukar jag göra för då blir leendet inte så snett. Självkritiken ligger på topp. Funderar på att vädja till kollegan att ta om bilden imorgon och då ha munnen stängd. Snacka om fåfänga i dessa tider men ibland måste man få lov till att vara även det.

Gillar ni bilder på er själva? Och tycker ni att ni liknar er själva på bild?

10 tankar om “En tjock tant i sina bästa år..

 1. Det handlar om fotografen! Som fotograf måste man kunna ta fram det bästa i varje person.
  En vit vägg i ett kontor där någon fotar rakt upp och ner (förmodligen med kameran på autoläge och blixt) så är det få som blir nöjda med fotot.
  Ställ dig till rätta, blunda och tänk på ngt som gör dig glad och när du sedan öppnar ögonen så ska fotografen ta fotot direkt, det brukar bli bra/bättre foto då.
  Jag tycker den svartvita bilden är jättebra.

  Gillad av 1 person

  • Tack, ska tänka på ditt råd. Ett jättebra sådant och visst stämmer det. Jag kan bara titta på bilder från barnens dop och mitt eget bröllop och där upplever jag mig själv som vacker för där ser jag precis hur lycklig jag är den dagen. Det lyser igenom hela bilden. Kram!

   Gilla

 2. Jag tycker du är jättefin 😊 nöjd blir man sällan men tror det mer handlar om våra kritiska ögon inför vad andra ska tycka och tänka.. . Njut av att se dig själv på bild, känn igen dina linjer, allt som gör dig till Dig 😊 kram

  Gillad av 1 person

  • Tack fina du 🙂 och en stor kram tillbaks. Mina barn brukar säga till mig att jag har så snälla ögon och K min äldsta säger mellan varven (när vi inte grälar) att hon tycker att jag har en så fin personlighet. Har lättare i alla fall av att se mig nu än när jag var yngre. Kram 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Du är jättefin på kortet! Men jag förstår dig helt och fullt hur du känner. Jag har precis samma känsla men jag är inte lika klokt modig som du och klarar inte ens av att publicera några foton på mig själv längre. Jag tycker att jag ser ut som en rund tant. Jag vet på riktigt inte hur jag kommer förbi det. Jag känner mig ju inte som en tant! 🙂

  Gillad av 1 person

  • Du ser i alla fall väldigt fin ut på fb. 🙂 Hur går det med klänningarna? Jag känner mig inte som en tant heller och vissa kort känns bra men på vissa känner jag mig verkligen gammal, som om den inre självbilden inte kan förena sig med den yttre.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s