En människa består av..

…till 99% av 10 olika grundämnen: syre, kol, väte, kväve, kalcium, fosfor, svavel, kalium, klor och natrium. De övriga 1 % är välkomponerad blandning av omkring 50 andra grundämnen.

Det är saker vi kan förstå och relatera till men allt det där andra. Hur är det med våra tankar, känslor, vår själ. Enligt Nationalencyklopedin är själen:

”Den del av en individs personlighet som kan sägas innefatta de egenskaper vilka möjliggör tanke-, känslo- och viljeliv. Människor (och andra högre utvecklade djur) är inte uteslutande kroppsliga organismer, de befinner sig också i olika mentala tillstånd.

De tänker och varseblir, älskar och hatar, är omtänksamma eller egoistiska — i form av drömmar är de på något sätt medvetna även då de sover.”

Det fanns några forskare som försökte bevisa själens existens. En av dem hette MacDougall och hans ”försök” utfördes i början av 1900-talet. Hur gick man då tillväga?

Jo, döende patienter placerades i en säng som vilade på en träställning. Träställningen i sin tur var kopplad till en våg med en noggrannhet på plus minus sex gram. Tesen var att vågen i själva dödsögonblicket skulle ge utslag för om något försökte lämna kroppen, i detta fall själen. På detta sätt kom man fram till att själen vägde 21 gram. Tesen blev naturligtvis omskriven och debatterad och än idag finns det inga belägg för att själen finns på det sätt att den faktiskt kan tillskrivas fysiska egenskaper såsom en vikt men det är onekligen en intressant tanke, det där med själen.

Vad händer oss egentligen efter döden?

Flyger det just nu runt oräkneligt antal själar över hela jorden eller får vi ro?

Återföds vi in i andra kroppar eller stannar vi runt våra nära och kära som skyddsänglar?

Och vad händer med de som utför brott, deras själar? Samlas de upp på samma ställe som alla goda själar. Det är ju inte precis som vi kommer överens här på jorden med varandra.

Finns det nationella gränser även på andra sidan eller finns det ingenting?

Frågor utan svar och saker som kan diskuteras i evigheter utifrån en mängd olika aspekter.  Kanske därför det är så intressant!

2 tankar om “En människa består av..

  1. Själv tänker jag nog mer som så att vi är energi, sammansatt i en mängd ämnen som du skriver, och vad som sedan sker ..? Energi omvandlas ju ,kan gå från en form till en annan men ”försvinner” inte 😊

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s