Livet består av val..

..vi väljer inte alltid rätt men det viktiga är att vi är aktiva och att vi utgår från vad som känns rätt just då…

28 dagar sedan jag blev tablettfri och jag tror att jag kan sluta räkna dagar nu. Förutom att min man tyckte att jag betedde mig konstigt första veckan efter den sista tabletten kan jag inte påstå att jag känner mig annorlunda än innan. Tvärtom känns det bra och jag vet att om jag någon gång i framtiden skulle hamna i en depression igen, finns det tabletter som fungerar bra för mig.

Jag är medveten om att jag är lyckligt lottad. Jag vet att det finns många därute som försöker sluta och när de gör det, har vissa av dem betydligt svårare än jag. Inte alla lyckas och det är ingen skam i det. Jag har själv försökt utan att lyckas. Med facit i hand valde jag uppenbarligen rätt tillfälle i mitt liv.

Jag är medveten om att jag har en allvarlig sida, tänker mycket på saker och ting, varför människor gör som de gör och orsaken till det. Jag tror att jag försöker förstå orsaken för att rättfärdiga deras handlande, fast handlandet egentligen inte kan rättfärdigas.. Det är många som växer upp som maskrosbarn och som ändå lyckas behålla den genuint mänskliga omtänksamheten. Barn som blir  vuxna som förstår, att trots allt som har hänt består livet av val. Omedvetet eller medvetet.IMG_7808

Det är ett aktivt val att vara snäll, att vara omtänksam, att tänka på andra och att tänka på sig själv för att kunna finnas där för andra. Det är ett lika aktivt val att förstöra, bryta någons tillit och bara se till att göra sitt eget liv så uselt som vanligt genom att se ner på andra människor eller att behandla andra människor som verktyg eller enbart objekt för att nå en egen tillfredställelse. Jag vet inte vad som skapar den människan, om det är arv, miljö eller annat men jag är övertygad om att den personen inte kan känna någon frid innerst inne. Kanske det är därför jag söker orsaker för ett sådant beteende. Jag vill tro gott om alla.

I mitt liv försöker jag prioritera mig själv lika mycket som jag försöker finnas där för de som jag tycker allra mest om. Det handlar inte om att göra någon egotripp utan att se sitt egenvärde. Att lära dem älska sig själv. Jag ler när barnen säger att de älskar sig själva. Jag ser det som ett sundhetstecken, för om du lär dig älska dig själv kommer det också bli mycket lättare för dig att på sikt skapa bra relationer och genom denna relation även behålla ditt egenvärde. Du vet att du är värd att må bra.  Jag har haft svårt för den där älska mig själv grejen men i takt med åldern har jag fått insikten att jag tycker ganska bra om mig själv nuförtiden. Älskar mig själv kanske fortfarande är för starkt men det är i alla fall ganska nära. 🙂

Utifrån mina förutsättningar har jag skapat mig ett bra liv. Ett liv där aktiva val varit ledstjärnan och ett liv jag inte skulle vilja byta mot något annat. Det där att ha mått riktigt dåligt är snarare ytterligare en dimension i konsten att lära känna sig själv. Känna sina starka sidor såväl som sina mindre starka sidor, det i sig är ingen dålig erfarenhet.

Vad tror du, kan man påverka sitt liv genom aktiva val eller ska man bara flyta med?

 

10 tankar om “Livet består av val..

 1. Helt klart aktiva val men sedan måste det finnas tid för att bara flyta med. Man kan inte vara på G hela tiden, man kan inte alltid ha koll. Men jag har också lärt mig på senare tid att man väljer mycket om man väljer att släppa eller hålla fast. 💛

  Gillad av 1 person

  • Jo, för enligt hur jag tänker gör man ett val då också så indirekt blir det ändå ett val, sedan kanske det många gånger inte är det bästa valet men ibland kan det ju vara det. Låter det flummigt 🙂 för i min hjärna låter det jättebra fast jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det.

   Gilla

 2. Klokt skrivet Mia. Visst kan man påverka sina val och sitt liv även om det ibland känns svårt. För vissa människor kan det finnas ett stort bagage, tyvärr för stort, för att kunna bryta onda mönster. Men alla kan! Jag kan och vill inte heller tro att barn föds ”onda/elaka”. Men att inse att vissa väljer fel väg om och om igen det är tungt. Att de kanske har chansen att få hjälp men ändå väljer fel väg. Det vi kan göra är att försöka välja rät så ofta det går och hjälpa våra barn och andra omkring oss att vara/bli starka goda individer. Då finns det hopp! Ha en härlig helg! Kram Britt

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s