Att läka ett sorgset hjärta

Jag kommer aldrig att kunna förklara för mina barn varför någon annan är elak mot dem utan anledning men jag försöker förstå och jag försöker förklara. Utifrån mina erfarenheter och mina tankar.

– Mamma, varför är personer elaka? Kan de vara det utan anledning?
-Ja svarar jag. Om de inte själva mår bra kanske de är elaka mot någon annan. Varför undrar du? Har någon varit elak mot dig?

Jag hör barnarösten berätta. Jag känner hur det känns i mitt hjärta, får bilder från min barndom och anar hur det kanske känns i hennes. Att uppleva att någon är elak mot en utan att man har gjort något för att förtjäna det, det måste vara förvirrande.

IMG_9572

Ingen människa förtjänar elakhet, ändå finns den där. Jag anar att den springer fram ur osäkra personer, avundsjuka personer, personer som inte mår bra. Kanske de aldrig har reflekterat över de avtryck som lämnas, kanske de inte ens förstår det. Till och med en liten sten kan lämna stora ringar.

Jag upphör aldrig att förvånas hur barn men även vuxna människor ibland behandlar varandra illa.  Fullt medvetet! Jag lider med de barn som känner att de måste vara elaka mot någon annan för att därigenom försöka må bättre själv. Jag undrar hur de bemöts hemma, om någon lyssnar till dem och försöker ge dem perspektiv på tillvaron eller om deras känslor ignoreras och trycks tillbaka. Jag undrar hur deras föräldrar är, om de pratar med dem. Jag undrar många saker men inser att jag inte kommer att få svar.

Vi fortsätter dialogen och kommer fram till olika lösningar.
En lösning är att konfrontera personen, att berätta hur man känner och fråga varför personen gör som den gör.  Kan fungera men kanske inte alltid.

En annan lösning är att konstatera att den här personens beteende kanske inte ens är värt att bemötas. För som jag sa till min dotter, det här är varken första eller sista gången som hon kommer att råka ut för det här, oavsett hur omtänksam hon är mot andra. Alla människor passar inte ihop helt enkelt men det finns ingen anledning att vara elak för  det. ❤

Att läka ett sorgset hjärta, är det möjligt?

 

2 tankar om “Att läka ett sorgset hjärta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s