Drunkna inte i dina känslor..

IMG_8008

Har ni någonsin hört talas om begreppet HSP, Highly Sensitive Persons? Psykologen Elaine Aron menar att ungefär 15-20 % av befolkningen är extra känsliga. Draget är medfött och hjärnan hos en HSP fungerar lite annorlunda än hos andra. Information bearbetas på ett djupare sätt, detaljer som andra missar, noteras och fakta analyseras grundligare hos en person som är högkänslig.

Nackdelen med att hjärnan tar in och bearbetar fler intryck innebär också att det kan leda till överstimulering och trötthet.

Olika kulturer värderar känslighet på olika sätt. Många gånger kan den som är extra känslig uppfattas som överkänslig och svag men det är inte alls så.

Maggan Hägglund och Doris Dahlin beskriver om sina upplevelser av att vara högkänsliga i sin bok ”Drunkna inte i dina känslor”. De myntar också det fantastiska uttrycket ”starkskör”.

En persons högkänslighet behöver inte enbart vara medfött, det kan också ha ”tränats” upp under kaotiska uppväxtår. Det kan också vara en kombination av dessa saker.

Att vara sensitivt begåvad innebär att man är bra på att känna känslor.  Inte nödvändigt att tolka men känna. Därför är det bra att lära sig och hantera alla de olika känslor som sköljer över en för att kunna stå kvar och inte svepas med i vågen. Ofta finns det något bakom känslan som får dig att känna just då i det ögonblicket.

Jag kan bara relatera till under den tid när jag var deprimerad och gick i terapi. Terapeuten gav mig verktyg för att fånga upp mina känslor, stanna upp och reflektera över varför jag kände som jag gjorde under vissa situationer. Det är svårt, för vi har över 50 000 automatiska tankar som passerar hjärnan varje dag, men det är inte omöjligt!  Doris och Maggan utgår ifrån sin egna erfarenheter och ger råd om hur det skulle kunna gå till.

Här kommer några citat från boken ”Drunkna inte i dina känslor” som jag gillar.

”Acceptera dig själv”

”Sluta försöka bli som alla andra”

”I Kina betyder ordet känslighet ”ha förståelse” . I väst tolkas ordet känslighet ofta som svaghet”

”Lägg ner alla måste förstå mig försöken”

”Ofta anpassar vi oss till utmattningens gräns i vår längtan efter att vara som alla andra. Sluta med det! Börja att skräddarsy ett liv som passar dig istället. Anpassa livet, inte dig själv.”

”Märks ”hanteras varsamt”. Vissa dagar behöver man märka sig själv med ”Handle with Care”. Hanteras varsamt. Skaka inte. Belasta inte. Ta i ditt eget liv med mild-händerna. Vi har svårt för det där många gånger. Vi är ofta så hårda mot oss själva. Prestera mera! Sopa i hörnen!, Förändra världen! Var snällare! Skärp dig! Var inte så pjåkig! Pröva att göra tvärtemot. Särskilt dagar när allt känns motigt. Sätt en stor etikett på dig själv: Handle with care. Behandlas varsamt, bör stå på varje människas själ. Särskilt vissa dagar.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s