Falsk krupp är inte roligt..

IMG_7726

Det är mörkt ute och klockan är 02:34 på natten. Jag och K sitter i soffan, hon tittar på Jessie och jag sitter och skriver. Vi har varit vakna i över 45 min och varit utomhus ungefär halva den tiden. Hon andas bättre nu!

Det är länge sedan K fick ett kruppanfall men det är alltid lika otäckt. Falsk krupp är i regel något som drabbar yngre barn men har man som K allergisk astma kan anfallen fortsätta även under hela tonåren, fast det är ovanligt. Det viktigaste vid ett anfall är att bevara lugnet hos sig själv och barnet. Inte alltid det lättaste när man blir rädd.

Känns ironiskt dock, häromdagen när E var sjuk och hade  hosta kollade jag kruppmedicinen för att se om den kunde vara något mot hostan. Jag konstaterade att den gått ut sedan två år tillbaka. I förrgår när svägerskan fyllde år kom vi av någon anledning in på och pratade om kruppmedicinen. Jag sa att det var länge sedan barnen haft krupp och voila, två dygn senare kommer det första kruppanfallet på år och dag.

Den hesa rösten, den skällande hostan, svårigheten att andas. K blev upprörd och jag tog fram den utgångna medicinen. Smakade en sked. Den smakade inte gott men jag tänkte att det var bättre än inget. Hällde upp och försökte få K att dricka den. Hon tog en halv sked och vägrade resten.

Jag märkte att hon var rädd och jag var minst lika rädd inombords. K har lätt för att bli upprörd ibland. Jag berättade för henne att det viktigaste var att hon bevarade lugnet.  Hon gjorde det. Jag är stolt över henne för jag märkte att hon var rädd.

Väckte J som gjorde te till oss och samlade ihop filtar. Jag och K gick ut i trädgården,  den kalla luften gör det lättare att andas. K märkte skillnad redan när hon kom ut i garaget för att ta på sig ytterkläderna.

Det är stjärnklart ute och vi såg Karlavagnen. Vi bäddade in oss i filtar och drack te. Satt där ute i över 20 minuter innan K ville gå in igen. Nu sitter vi här och jag tror inte att det blir mer sömn för mig inatt men det gör inget. Huvudsaken är att anfallet har klingat av och att andningssvårigheterna har lättat.

5 tankar om “Falsk krupp är inte roligt..

  • Tack, båda mina tjejer har haft det med jämna mellanrum men tycker fortfarande att det är lika otäckt varje gång. Känns aldrig som man vänjer sig, riktigt. Det var så länge sedan så jag trodde att hon växt ifrån det men uppenbarligen inte. Hoppas att din son inte kommer att få det fler gånger. Kram!

   Gillad av 1 person

  • Tack, det är mycket bättre och jag hoppas att denna natten blir bra. Hon har cortisonspray mot sin allergi som hon tar varje morgon men verkar som det kan vara en bra idé att ta nu på kvällen också när hon har dessa besvär men jag håller tummarna på att vi båda får sova i natt.

   Gilla

 1. Usch, va jobbigt, falsk krupp är verkligen inte roligt, min dotter hade det när hon va 3 år, och man blir verkligen rädd, och sen ska man försöka att inte visa sig rädd, nej, det är otäckt. Hon fick aldrig det fler gånger, som tur var. Hoppas att det är bra nu, krya-på-er-kramar (i efterskott) 😀

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s