Du kan inte gilla alla

IMG_5343

När mina barn berättar för mig att de har svårt för någon brukar jag nästan alltid svara: Det är ok, du kan inte gilla alla människor och alla kan inte gilla dig, men du kan vara trevlig mot alla.

Fram till alldeles nyligen har jag trott stenhårt på detta och inte utvecklat det vidare, men jag inser att det är dags att göra det.

Det finns gränser. Gränser för vad en person kan göra mot en annan. Gränser som testas hela tiden. Det är bara du som kan avgöra var din gräns går. Det är kanske är ok att låta någon träda över gränsen en gång, det vet endast du! Men om det händer gång på gång flyttas gränsen för vad du tolererar fram och till sist vågar du kanske inte markera.

Du är värd bättre! Det är ok att markera och det är ok att bli arg. Ingen annan människa kan förstå hur du känner och hur du upplever en situation. Men det är också viktigt att se saker i sitt sammanhang, att lära sig förstå att det som sårar en människa kanske är helt ok  för någon annan. Allt beror på vår bakgrund, hur vi har formats, vilka människor vi har träffat, hur vi har blivit bemötta osv.

Om vi träffar en människa som inte förstår basal respekt är det vår skyldighet att visa både hen och oss att personens beteende inte är ok oavsett om det är ett barn eller en vuxen. Det betyder inte att det är fel på personen men beteendet är inte acceptabelt.

Att säga ifrån när du ser någon annan bli illa behandlad eller att göra det när någon träder över din gräns är starkt. Det visar att det inte går att trampa på dig hur som helst. Missförstånd kan alltid hända men då är det viktigt med en dialog.

Att vara trevlig mot alla innebär även att vara trevlig och ha respekt för sig själv. Du är värd respekt och dina gränser är värda att respekteras så länge du själv visar samma hänsyn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s