En liten bläckfisk med pärlögon

…kom E hem med idag.  Hon hade gjort den och en namnskylt i slöjden. Hennes ögon lyste stolt.

E berättade om hur hon tillverkat de båda sakerna och var väldigt noga med att berätta att hon undvikit knappögon och istället tagit pärlor till ögon. Samvetet stack till lite i mig.

Jag måste erkänna att det är jag som är skyldig till det att E inte gillar knappögon. För något år sedan hyrde jag en animerad film på Telia som hette ”Coraline och spegelns hemlighet”. Åldersgränsen var satt till 7 år.

Filmen handlar om 11åriga Coraline som hittar en magisk dörr till en parallellvärld där hennes andra mamma och pappa bor. Solen skiner, hon får äta sina favoriträtter och allt är frid och fröjd tills den dagen då föräldrarna i parallellvärlden vill att hon ska stanna där med dem. Det enda hon behöver göra är att ersätta sina ögon med knappar som de själva har.

Ja, hade det stått som jag skrivit ovanför hade vi definitivt inte sett den filmen. Jag satt i soffan och efterhand att filmen rullade på tyckte till och med jag att den var läskig men jag hävdade med bestämdhet att den kunde inte bli så mycket läskigare för det var ju ändå 7-årsgräns.

Jag hade fel och även om det var en oerhört välgjord film var den inte lämpad för en 7-åring. Jag vill minnas att vi såg hela filmen även om det tittades ner i både kuddar och hölls för öronen. Det gav min dotter mardrömmar ett bra tag framöver och jag kände mig som den sämsta av mammor. Till och med jag tyckte att föräldrarna i parallellvärlden blev lite väl läskiga. Jag får fortfarande dåligt samvete så fort något om knappögon kommer på tal.

Det visade sig sedan att Telia skrivit fel åldersgräns på filmen. Det var 11 år som gällde.

blackis

Vill med denna bild på namnskylten och bläckfisken önska er en riktigt härlig fredag!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s