Knut Persson från Böglarehult del 2 – första resan stöld

Under sitt 34:de levnadsår blir min morfars mormors far Knut Persson häktad och dömd för första resans stöld. Första resan betyder att det var första gången. Min anfader verkar inte varit med om att utföra inbrottsstölden som skedde i Urshults kyrka utan han hjälpte till med att försöka avyttra en del av stöldgodset när han blev gripen. Han som utförde inbrottsstölden hette Gylfe och var en välkänd tjuv i Göingebygden.

I förra inlägget om Knut som du hittar här har jag med ett utdrag av en historia från Lunds folkminnesarkiv, där står det att stölden/inbrottet i Urshults kyrka hände den 16 april 1852. Jag vet att årtalet är korrekt men jag är osäker på datumet då jag även hittade en tidningsnotis som verkar peka på att inbrottsstölden skedde i september månad istället.

Screen Shot 2015-11-03 at 10.24.09 PM

Från Post och Inrikestidningar 1852-09-28

Screen Shot 2015-11-04 at 7.29.51 PM

Gylfe och Knut häktas den 27 oktober 1852. I fångförteckningen från Östra Göinge Härad står det att läsa följande:

Fd kronoarbetskarlen Anders Isaksson Gylfe född i Almundsryd, 31 år gammal, brunt hår och grå ögon, rundlagt ansikte, lång till växten.

Torparen Knut Persson från Ulfshult född i Böglarehult, 34 år gammal, Bruna hår och ögonbryn, blå ögon, rundlagt ansikte och medelmåttig växt

Häktad av befattningsman Wiberg för stöld. Efter undergången rannsakning den 30 dennes oktober densamma uppskjuten till den 18 november för bevisanskaffande och vittnens afhörande. Införda till länshäktet den 30 dennes.

Länshäktet låg i Kristianstad och dit anlände Knut och Gylfe den 30 oktober.

Screen Shot 2015-11-04 at 8.06.36 PM

I volymen kriminalvårdsanstalten i Kristianstad får vi reda på mer om de båda männens levnadsomständigheter före och efter ankomst till länsfängelset.

Gylfe är född i Torstensmåla i Almundsryds församling, är före detta soldat och ogift . Han är dessutom tidigare straffad, dels 1843 för stöld med 18 dygn vatten och bröd samt 1846 med 28 dygn vatten och bröd.

Knut är vid häktningen gift med sin Sissa och de har 6 barn tillsammans, varav den yngsta inte ens har fyllt 1 år.

Innan domen fastställs åker både Knut och Gylfe fram och tillbaka mellan Östra Göinge Häradshäkte och fängelset i Kristianstad. Detta eftersom det hela tiden är ytterligare vittnen som ska höras.

Först den 27 december förklarar Östra Göinge Häradsrätt Knut Persson skyldig för första resans stöld.  Tjuvgodset som Knut försökte avyttra till en guldsmed var Urshult kyrkas nattvardskalk. I domen nämns det att godset värderades till 11 riksdaler 16 skilling banco om jag tolkar det hela rätt. Knut ska sedan genomgå ytterligare rannsakning av stöld inför Kristianstads häradsrätt.

Hur det går i Kristianstad häradsrätt vet jag inte för domboken för Kristianstad verkar inte vara digitaliserad på Arkiv Digital där jag har mitt släktforskningsabonnemang och jag har inte hunnit besöka landsarkivet. Jag kan dock se att den 7 januari 1853 förs Gylfe och Knut till Kriminalvårdsanstalten i Växjö, precis som Kristianstad får fångarna ange tidigare levnadsförhållande.

Ny fakta som tillkommer om Knut är att han lärde sig läsa av föräldrarna och prästen tycker att hans kristendomskunskap är försvarlig. Knut uppvisar också gott uppförande under sin fängelsevistelse.

Jag läser också att Gylfe sitter för tredje resans stöld, första resan inbrott och han ska dessutom ingå rannsakan för förfalskningsbrott. Den 20/7 skiljs Gylfes och Knuts vägar åt. Gylfe förs till ett fängelse på Gotland och Knut stannar kvar i fängelset i Växjö.

Den 14 sep 1853 återförs Knut till Kristianstad för att släppas 3 dagar senare. Vid frisläppandet får han ut sina kläder som är en grå rock, blå tröja, 2 par byxor, blå väst, skor strumpor, halsduk, skjorta och mössa samt lite pengar som han hade när han häktades.

Den17 sep är Knut hemma igen i Örkened socken hos sin fru Sissa och deras sex barn. Äldsta barnet är nu inne på sitt 14 levnadsår och den yngsta är inne på sitt andra. Jag kan ana att det är välkommet att få tillbaka mannen i familjen igen.

Familjen utökas med sonen Pehr 1855 och sonen Niklas 1857. Båda barnen dör med 3 dagars mellanrum i februari 1858, dödsorsak är inte känd. Under samma år lämnar familjen Ulfshult för att flytta till Ö Flyboda där sonen Pehr föds året efter. Han blir inte mer än strax över 3 månader.

Barnafödandet är inte slut där för Sissa hinner också få Inga 1861 samt Sissa 1863. Sissa verkar vara det sista barnet och modern Sissa är då 44 år gammal.

1890 flyttar Knut och Sissa till deras dotter Maria Knutsdotter och hennes man Bengt Olsson som även de bor i ett torp i Ö Flyboda. 2 år senare dör Sissa 75 år gammal i december månad enligt husförhörslängden. Jag kan inte hitta henne i Död och begravningsboken.

Knut  dör vid sekelskiftet, 82 år gammal.

12 tankar om “Knut Persson från Böglarehult del 2 – första resan stöld

 1. Tack!! Ser att du hittat att Knut och Sissa flyttade till dottern Maria 1890. I december det året föddes min farmor Matilda ( och modern Hanna dog) så det kan ju tänkas att hon hamnade där i princip direkt hos morföräldrar/moster i st f att tas om hand av biologiska pappan Jon. Jag antar att kvinnorna var ”bäst” på att föda upp barnen och då var kvinnfolket hos Bengt Olsson bättre än en 60-årig man.

  Gillad av 1 person

  • Matilda står i och sig kvar hos sin pappa i husförhörslängden. Däremot så är avståndet ganska överkomligt mellan Ö Flyboda och N Duvhult där Matildas pappa John bor. Kanske skulle se om det finns någon mer släkting som bor där i närheten. Ha en riktigt härlig fortsatt lördagskväll!

   Gilla

  • Förstår vad du menar men det är onekligen intressant och det visar också att människor hade det inte lätt på den tiden. Det var väldigt fattigt i Sverige då, många som utvandrade till både Amerika, Danmark och Tyskland för att hitta jobb. Önskar dig en trevlig söndag!

   Gilla

 2. Ping: Knut Persson från Böglarehult – del 1 | Fru Månsson

 3. Ping: Släktforskning.. | Fru Månsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s