Alla helgon vs Halloween

När jag var liten brukade jag följa med min mamma till mormor Selmas och morfar Ottos grav för att tända ett ljus och lägga en krans vid denna tid på året. Jag är övertygad om att mamma gör det fortfarande. Det handlar om högtidlighålla våra döda släktingars minne genom att skänka dem en extra tanke. Fint tycker jag och en symbolisk gest. Med tanke på min släktforskning tänker jag i och för sig ganska ofta på dem och andra släktingar ändå. När jag börjar släktforska om en person blir det också att försöka sätta sig in i hur den personen hade det under sin levnad. Varför de gjorde vissa val och kan jag verkligen klandra dem för det jag finner orätt när jag inte var i deras situation.

När man har två barn som jag har och inte bor i närheten av kyrkogården där närmaste familjen ligger begravda blir det mer att vi fokuserar på Halloweenfirandet. Ett firande som blir större och större för var år. Jag tycker inte att det ena firandet bör utesluta det andra. Det finns plats för båda men det gäller att ha respekt för det som folk väljer att fira.

Läste på Wikipedia följande om Alla helgons afton.

”Under Halloween i anglosaxiska länder besöker barn klädda i skräckmundering hus utanför vilka en urgröpt pumpa ställts fram. Barnen kan vara utklädda till onda väsen som häxor, spöken eller liemannen. Ur den utplacerade pumpan har ett skräckinjagande låtsasansikte skurits i syfte att skrämma bort onda andar. Barnen ringer på och om någon öppnar frågar barnen ”bus eller godis?”. Att välja bus innebär att ett skämtsamt rackartyg kommer att drabba dem som har besöks. Detta ska symbolisera de onda andar som följt med upp vid årets skörd. Inte bara kära anhöriga som har lämnat oss under året kommer upp som goda andar; även de onda frigörs vid skörden. Därför ställs pumpan fram för att mota bort de onda andarna från våra hem. De onda andarna avskyr allt med ljus, som solljus eller eldsken. Därför är det viktigt att tända ett levande ljus i pumpan för att öka den avskräckande effekten. En del av seden går ut på att respektera dem som inte firar Halloween, och ett hem utan pumpa vid ingången anses fredat och deltar inte i firandet.”

2 tankar om “Alla helgon vs Halloween

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s