Barn på krigsstigen..

…är inte att leka med. Det känns som om att arga barn automatiskt stänger av. Kanske det till och med är så att grått ludd flyger in i deras öron? Tårarna sprutar och mottagligheten för rationella argument är noll.  Det enda som hjälper är tålamod.

Tålamod från oss vuxna att sätta oss in i barnens situation och försöka förstå.

Vi vuxna möter inte alltid barnen på deras nivå. Ju äldre de blir desto mer förväntar vi oss att de ska möta oss på vår. I alla fall gör jag det, tills jag kommer på att det är lättare för mig att anpassa mig till dem än tvärtom. Jag med min erfarenhet borde vara klokare. Det är inte alltid fallet alla gånger men det är fortfarande det de flesta gångerna.

Kvällens gräl var en syskonkonflikt. Barnen jagade varandra och jag såg framför mig hur hela kvällen höll på att förvandlas till ett enda kaos. Vi föräldrar gick in med restriktioner och trots lockade och pockande vek vi oss inte en tum.

Vi löste inte konflikten, tjejerna gjorde det. De berättade och jag kände mig stolt. Stolt över att våra fina tjejer växte ett steg i rätt riktning idag och nästan helt på egen hand. Att prata om och lösa konflikter är en egenskap som många av oss vuxna behöver träna på. Obehagligt? Javisst, men väldigt nyttigt.

När mina barn var yngre var jag väldigt ivrig att i tidigt läge gå in och leka fredsmäklare ända tills den dag min mamma sa ungefär så här:
-Om du alltid går in, hur ska de då lära sig att lösa sina konflikter? Du kommer inte alltid vara där. Om det absolut inte går, hjälp dem men låt dem försöka själv först.

Jag är glad över det rådet och det känns som jag ser resultatet av det nu. 🙂

IMG_2439Gammal bild men högst aktuell i dessa tider.

4 tankar om “Barn på krigsstigen..

    • Ja, det är nog bland det bästa råd jag fått från min mamma men tror att i början när de grälade var det väldigt lätt att medla och lägga sig i men om jag bara hjälper dem lite så får de bättre träning själva. Jag är inte konflikträdd direkt vilket har varit både bra och dåligt och mitt liv. Jag har med åldern lärt mig att jag ska välja situationer mer omsorgsfullt när jag konfronterar andra för jag har märkt att det känns som om många människor inte klarar av att hantera de känslor som ibland uppstår i en konfliktsituation i alla fall inte för någon annan och är man då inte van så är det väldigt utelämnande. Tack, bilden är två år gammal men tjejerna är sig väldigt lika ändå. 😀

      Gillad av 1 person

    • Tack, jag är också ganska rak i mitt sätt och har väl lärt mig den svåra vägen att det inte är alltid är det mest lämpliga.Fast det är det jag uppskattar mest men vi är ju alla så olika. Kram 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s