Funkade min plan?

Min kloka dotter kommer och ger mig världens kram samtidigt som hon ställer sin fråga. Klockan är snart nio på kvällen och det är beckmörkt ute. Jag nickar jakande som svar och ser in i hennes blåa klara ögon som lyser av stolthet efter min bekräftelse. Mitt kloka barn som likt flera andra 11-åringar åker berg och dalbana mellan vuxen och barnlivet. Hon besitter en klokhet som jag inte kan påstå att jag hade vid hennes ålder och jag känner mig stolt över min omtänksamma dotter.

Det är inte ofta jag har kvällarna helt för mig själv men denna veckan har jag det. Mannen är i Stockholm och jag värnar väldigt mycket om att få ensamtid på kvällen för det mår jag bra av.

Igår hade jag bestämt att båda barnen skulle vara i säng klockan åtta. Det är ok om de vill läsa eller göra något annat efter det klockslaget men då vill jag att de ska vara på sina rum eller ta hand om sig själv. Mammaservicen är inställd. Klockan blev tio, femton, tjugo minuter över åtta och min plan var fortfarande inte uppfylld och mammaservicen var fortfarande förväntad.  20:45 var båda barnen i säng och det efter meningslösa ordbyten som inte ledde någon vart eftersom min egen besvikelse på mig själv var så uppenbar.

Planen kläcktes igår i min dotters säng. Jag låg där, trött och utpumpad när min finaste äldsta säger.
-Du har för höga krav på dig själv mamma. Jag vet, för jag har det på mig själv också. Vill du prata om det?

Vi pratar och kommer fram till att det handlar om förväntningar. I detta fallet mina förväntningar och när de inte uppfylls blir jag trött och besviken. Kanske framförallt på mig själv för att jag tappar humöret när min plan inte håller måttet. Blir som ett barn när jag borde vara den vuxna.
-Mamma, varför provar du inte att säga att vi ska vara i säng klockan åtta men om vi är det till halvnio så är det fortfarande ok och du har ändå en stor del av kvällen för dig själv.

Jag provade hennes plan i kväll. Hängde inte upp mig så mycket på tiden och det blev mycket bättre för jag sänkte min förväntning till en mer rimlig nivå.

För min del hade de gärna fått vara uppe till nio men mammaservicen (dvs jag) vill fortfarande helst sluta sitt pass klockan åtta. morgonBild tagen för 4 år sedan på dagen fast det var på morgonen vid 8-tiden. Vackert och rofyllt precis som när ens förväntningar slår in. 😉

6 tankar om “Funkade min plan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s