Prickar i oändlighet..

Det är skönt med människor som tänker utanför ramarna och är man pricksäker som Yayoi Kusama är det en extra rolig upplevelse.

Kusamas utställning ”In Infinity” eller i ”I oändligheten” på Louisianas konstmuseum är en annorlunda värld som balanserar på gränsen mellan fullständigt smaklöst till stilrent och helt underbart. Spegelrummen är fantastiska och trots den långa kön är det värt varje sekund där inne. Rummet ”Gleaming lights of souls” är som ett lysande kosmos av prickar.

Jag är hänförd och förundras över denna helt galna, genialiska kvinna som 86-åriga Yayoi Kusama är. Under en tid bodde hon i USA men 1977 flyttade hon tillbaka till Japan och skrev in sig frivilligt på Seiwa mentalsjukhus. Hon har sin ateljé i närheten av sjukhusen och hon har haft samarbeten med bland annat modekedjan Louis Vuitton.

I ett av rummen får vi se exempel på hennes klädskapande från 60-talet och hippie-rörelsen. Det finns en erotisk underton och kläderna har hål för både bröst och annat. Bildskärmar visar nakna eller lätt påklädda kvinnor och män och jag ser hur mina barn undrar. J frågar E på skämt om hon tycker att jag borde ha silverbläckfiskklänningen. En klänning där brösten sticker ut genom två hål och nederdelen på klänningen är slitsad som bläckfiskarmar. E tittar på honom som att han inte är klok. Ett ögonblick ser det ut som om hon funderar på om han menar allvar eller inte innan hon svarar ett bestämt: Nej.

En helt galen dag men helt underbar och med bästa sällskapet. 🙂

Utställningen pågår på Louisiana till och med den 14 januari 2016 så om ni har möjlighet, missa den inte. Den kommer också till Stockholm och Moderna museet mellan 10 juni till 16 september 2016. Ha en fantastisk vecka!

2 tankar om “Prickar i oändlighet..

    • Den var verkligen rolig men det var stort där vi hann inte med de andra utställningarna. Jag vill gärna dit en annan gång också 🙂 det var jättehärligt. Kul att du gillade bilderna. Kändes nästan som att gå in i en galens tants hjärna eller så är hon bara kul och genialisk. 😀

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s