En dag på Universeum

Helgen tillbringades uppe hos en av mina kusiner med familj som bor strax utanför Göteborg. Vi kom dit på fredagskvällen och var inte uppe länge innan det var dags att gå till sängs för att orka med lördagens utflykt till Universeum.

Vi har pratat länge om att åka dit (läs: flera år) men det har inte blivit något tillfälle till det, men nu var det dags och vilken härlig dag vi hade. På Universeum finns det mycket att upptäcka och göra för både barn och vuxna.

Eftersom E snart ska läsa om istiden i skolan började vi högst upp för att titta på den tillfälliga mammututställningen. Ska jag vara ärlig hade jag väntat mig något mer men vet inte riktigt vad. Denna utställning var den som gav minst tillbaka men det var  ändå häftigt att se de olika djuren och neandertalermänniskorna. Jag med mina 159 cm hade varit riktigt lång på den tiden.

IMG_9036 Mammutarna var verkligen stora och betarna gigantiska. Mammutben har hittats långt upp i Norrland.IMG_9029 Neandertalarna var korta och kompakta människor med breda näsor. Jag undrar hur det var att leva på den tiden?IMG_9034 Även jättehjorten fanns i Sverige. Ben från denna har hittats både här i Skåne och i vårt grannland DanmarkIMG_5691 IMG_5681

Ullhårig noshörning, den närmsta nu levande släktingen är Sumatranoshörningen som även den har päls.

Vi fortsatte vår färd i Universeum och besökte regnskogen som fanns på flera olika våningar.

IMG_5692 Röd Ibis i regnskogen och det första som mötte oss innanför dörren till regnskogen. Fantastiskt vacker. Det flög också omkring väldigt vackra fjärilar av sorten blå morpheus.IMG_5701 IMG_5698 Jag vågade trycka och E tryckte ett antal gånger. Det bor någon där inne och kanske inte något man vill ha hemma direkt. Efter regnskogen fortsatte vi in i akvariehallen där vi fick se en bred variation av fiskar och hajar. IMG_5719 Rockorna var gradvida och det var fascinerande att se dem äta.IMG_5737 Vi lämnade hallen och besökte dödliga skönheter där vi träffade på både spindlar, ormar och grodor. Fascinerande men jag gillar inte och har aldrig gillat ormar. Denna sommar har jag nog träffat på en 8-9 stycken utomhus och det brukar aldrig hända eller kanske jag har gått runt mer häromkring än jag brukar.IMG_5721Vi gick och åt lunch och sedan tog vi den diagonala hissen till utställningen ”Vattnets väg”..
IMG_9057 .. där bland annat denna skönhet fanns och simmade runt.

IMG_9058 Vi besökte rymdutställningen och jag var fascinerad av all denna kul fakta om rymden. Vilket äventyr att leva i rymden. De mest vardagliga saker kräver sina speciella rutiner på grund av tyngdlösheten.  Tänk bara att spänna fast sig själv bara för att sitta på toaletten, löpträna eller sova.IMG_5756 IMG_5762Maten med upp till rymden är färdiglagad och frystorkad.
IMG_5763

Efter rymdäventyret gick vi till utställningen naturens superkrafter där vi bland annat fick testa att ta på oss kardborredräkter och sitta fast på väggen. Det roligaste av allt enligt både K och E.IMG_9068 IMG_5797 IMG_5799 IMG_5809

Jag kunde inte heller låta bli att testa. Det var nog inte det lättaste för Jesper att lyfta upp mig men upp kom jag och fast satt jag. 😉

Under besöket träffade jag även på finaste Cecilia A och vad är oddsen för det. Hon bor i och för sig utanför Göteborg men ändå, jättekul! Vissa människor blir man alltid glad av att träffa och Cecilia är en sådan människa.

Hemma hos min kusin på lördagskvällen blev det hyfsat tidig sänggång, vi vuxna var nog nästan tröttare än barnen. Är det ett ålderstecken, månne? Jag kan i alla fall varmt rekommendera ett besök på Universeum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s