Att tända en eld..

…och få den att brinna låter enkelt. Ibland är det enkla svårt om förutsättningar saknas trots att engagemanget finns. Det blev tydligt i veckan när jag och en annan mamma följde med våra barn på klassutflykt till Glimmingehus utanför Simrishamn.

IMG_5491

För er som inte är skåningar och läser detta (ni kan förstås ha koll ändå 😉 ) är Glimmingehus, inte bara Sveriges utan Nordens bäst bevarade medeltida borg. Uppförd under den tid när Skåne fortfarande var danskt av Jens Holgersen Ulfstand.  Bygget påbörjades år 1499 och under en period av ca 50 år använd som bostad innan ett nytt och bekvämare bostadshus byggdes.

IMG_5473 IMG_5474

22 förväntansfulla barn, 1 lärare och 2 föräldrar lyssnar på guiden som undrar över om barnen vet vilket som var det vanligaste straffet på medeltiden. Det är många kreativa förslag som dyker upp, det ena värre än det andra och jag förstår varför barnen kan tycka att medeltiden var en mörk tid. Ingen gissar svaret och en tystnad sänker sig när guiden avslöjar att… böter var det vanligaste straffet. Det känns nästan som en besviken gemensam suck går genom klassen.

IMG_5480

Blynäsan är desto mer spännande, en sinnrik konstruktion högt ovanför porten. En fallucka där det var meningen att man ur en kittel skulle kunna hälla kokande olja, tjära eller annat över tilltänkta fienden som försökte forcera ingången till borgen. Fast den blev aldrig använd eftersom Glimmingehus aldrig varit utsatt för strid.

Jag och A går ifrån. Vi ska gå ner till andra sidan och fixa grillad korv till de förväntansfulla barnen. Det finns en grillplats och vi häller ut den lilla påsen med briketter. Tändvätska finns inte medtaget men tidningspapper och tändstickor ligger nerstoppade i påsen. Det blåser ute.

IMG_5486

Tiotals tändstickor och ett antal uppbrända tidningspapper senare ligger kolbriketter fortfarande svarta och svala. Det har gått 30 minuter och snart kommer 22 barn springande för att få sin korv.  Jag och A tittar på varandra med desperat blick men enas om att vi har utifrån givna förutsättningar gjort vårt bästa.

IMG_5485

Barnen kommer och korvarna uteblir  när A frågar en man som klipper gräset om han möjligtvis kan ordna fram tändvätska. Lyckan är total när han efter en stund återvänder med en fylld flaska. Minuter senare är allt igång och istället för att följa med på barnens aktiviteter i den gamla borgen fylls lyften av grillrök. Vi har lyckats och när barnens aktiviteter är klara då ska de minsann få sin korv. Vi mammor kan också grilla.

IMG_5488 IMG_5489Glödbädden var perfekt när vi var klara. Dagens råd är således att alltid komma ihåg tändvätskan. I alla fall om briketterna ska ta fyr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s