Instinkter och intuition

IMG_8519

Jag tittar upp på himlen. Två fåglar flyger tätt ihop i en gemensam dans. Vingarna flaxar upp och ner. Det är vackert! Den ena fågeln girar åt vänster och den andra fågeln följer med. Jag undrar om de är ett par. Deras väg bryts av en flock mindre fåglar men paret flyger oförtrutet vidare, fortsätter dansen på den blåa skyn. Bekymmerslöst och jag undrar vart de är på väg. Vet de själva eller följer de bara uråldriga instinkter som till slut leder dem rätt. Harmoni.

Vi har till skillnad från djuren både instinkt och intuition.

Instinkt enligt NE är ”generell benämning på medfödda beteenden, känsloreaktioner och attityder, särskilt de som framstår som mer eller mindre reflexmässiga och svårkontrollerbara”

Intuition enligt NE är ” filosofisk term för omedelbar uppfattning av ett objekt där alla moment uppfattas direkt, utan stöd av erfarenhet eller intellektuell”

Båda kompletterar varandra men i vår kunskapsbaserade västvärld kan jag känna att våra naturliga instinkter i vissa fall är på väg att försvinna. Vi behöver lära oss att lite mer på oss själva, använda vår magkänsla. Väga för och nackdelar, känslor mot förnuft och  acceptera att det är ok att begå misstag. Misstag är bästa sättet att lära sig.

För många år sedan var jag och min man i Kina. Vi hade en jätteduktig guide som berättade att det fanns två sätt att se på sjukdomar, det västerländska och det österländska, båda praktiserades på sjukhusen i Kina. Det västerländska sättet fokuserar på symptomen och på att medicinera bort dem utan att skapa en förståelse till varför de har uppstått. Det österländska sättet fokuserar på att hitta roten till det onda och det som ligger bakom symptomen.

Jag tilltalas av det österländska även om jag ibland finner det praktiskt att medicinera bort symptomen. Fast om symptomen fortsätter under lång tid är det rätt bra att försöka hitta orsaken annars kan det aldrig bli bättre och obalansen i kroppen blir större.

Det finns sjukdomar där människor behöver medicin oavsett roten men det är alltid bra att ändå ifrågasätta och skapa sig en helhelsbild av varför något blir som det blir. Saknas en del så missar vi kanske något väsentligt. Helheten är aldrig bättre än alla delar tillsammans. Ta hand om dig, ditt sinne och din kropp för det finns ingen som är bättre på det än just du.

2 tankar om “Instinkter och intuition

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s