Det ljusnar ute..

ute

Jag sitter och skriver när det ljusnar ute och funderingarna tar vid. Livet är som dygnet, mörkare timmar och ljusa, de går in i varandra. Skillnaden är att vi vet att efter natt kommer det alltid dag, mörkret är inte för evigt.

När mörker bara finns i tanken är det inte lika lätt att göra och förstå samma sak. Det är värre första gången mörkret sänker sig.  Då känns det inte logiskt att det finns ett ljus efteråt. Tankarna grumlas av känslor och erfarenheter och upplevelsen av att det aldrig kommer att ta slut.

Det är lätt att lura sig själv att livet alltid kommer att vara svart, speciellt om man är tonåring och osäker på vad det är som händer. En del orkar inte upptäcka att ljuset finns där för de kommer inte så långt.

Mörkret kan inte döda dig, det kan bara du själv med tankar långt ifrån det logiska och konstruktiva tänkandet. Jag har i tidigare inlägg skrivit om tankefällor och hur lätt det är att försjunka in i ett tänkande som inte är nyttigt. Ett tag skrev jag tankedagbok för att avgöra hur pass realistiska tankarna var som snurrade runt i huvudet.  Jag insåg hur lätt det är att lura sig själv om jag inte stannar upp och tänker efter.

Vi borde granska tankarna som får oss att må dåligt lika kritiskt som vi borde granska all den media som vi utsätts för varje dag.

Kanske vi också borde försöka rusta oss med bättre tålamod.

E imorse:

– Mamma, finns det tålamodsmedicin?
-Nja inte direkt. Tycker du att jag har dåligt tålamod?  (Så typiskt att jag genast kopplar det på mig själv)
-Ibland, fast du är tålmodigare än jag…

Hon har självinsikt i alla fall. 🙂

4 tankar om “Det ljusnar ute..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s