De fem saker människor ångrar mest på dödsbädden…

För några år sedan gav den australienska sjuksköterskan Bronnie Ware ut en bok som hette ”The top five regrets of the dying”. Hon jobbade med människor i livets slutskede och i sin kontakt med patienter upptäckte hon ett mönster bland de tankar och funderingar som många människor har innan de lämnar jordelivet bakom sig.

Det är tänkvärda saker hon tar upp på sin lista och hon skriver bland annat att:

”Många inser inte förrän i slutet av livet att lycka är ett val”

Vilka är då de fem vanligaste sakerna?

1. Jag önskar jag hade modet att leva enligt mina egna drömmar, istället för att leva så som det förväntas av mig.

Det vanligaste som människor ångrar med sina liv är att de inte vågade vara sig själva och leva sitt liv som de ville. De tänkte hela tiden på alla andras behov och önskningar. Jag tror att detta är väldigt vanligt och det börjar när vi är små. Istället för att lära oss att även se våra egna behov kombinerat med andras så fostras vi att från ganska tidig ålder bortse från de signaler som kommer inifrån för att rätta oss efter alla andras. Automatiskt blir det då att vi lägger mindre fokus på att se vad vi själva vill och lägger all vår energi tex på att leva upp till det vi tror är våra föräldrars och omgivningens förväntningar. Det finns egentligen inget som säger att vi själva inte hade kunnat balansera detta mer. Våga lyssna på dig själv, du vet vad som är bäst för dig!

2. Jag önskar jag inte hade arbetat så hårt.

Detta gällde alla män som Bronnie arbetade med och jag kan också se paralleller med min egen man. Men vad gör man när arbetet nästan känns som en hobby? Inte för mig då men för min man. Jag har sedan min utmattningsdepression för några år sedan verkligen ändrat min inställning i denna frågan och familjen kommer alltid först.

3. Jag önskar jag hade haft modet att uttrycka mina känslor.

Har du någon gång begravt dina känslor för du tycker att det är bättre att tex hålla sams. Eller tänker du kanske att så länge man inte pratar om något så är det inget problem. Du är inte ensam. Problemet med att inte visa sina känslor gör också att du undertrycker ett behov av att lyssna på dina egna signaler. När du undviker att prata om det som gör dig tex upprörd utan bara samlar på dig riskerar du att bli bitter och utveckla sjukdomar relaterat till detta.

Det går aldrig att styra hur någon annan känner när de konfronteras. Ibland är det viktigt att ta tag i saker istället för att ge näring till bitterhet och missförstånd till det som växer inom dig. Om konfrontationen inte går så bra så kanske relationen inte heller var den bästa. Att våga prata om saker och ting är också det bästa sättet att utvecklas tillsammans och ta en kärleks eller vänskapsrelation till en ny och hälsosammare nivå.

4. Jag önskar jag hade hållit kontakt med mina vänner.

Denna har jag själv börjat bli bättre på men jag känner att det är långt kvar. Finns så många fina människor som jag träffat i mitt liv och som jag tycker så oerhört mycket om. Jag vill inte förlora er!!

5. Jag önskar att jag hade unnat mig att vara lyckligare.

Lycka är ett medvetet val. Tyvärr hindrar vi oss många gånger själva från att se det. Det är viktigt att se vad vi fokuserar på. Även här spelar det in att vi är fast i mönster där vi är rädda för vad andra ska tycka och tänka om oss. Det är inte vad andra tycker som gör dig lycklig. Du måste själv se över ditt beteende och dina val och fundera på vad som gör dig glad och får dig att skratta. Jag själv är ett stort fan av existentialism och tanken att när du tror att du inte gör något val så har du faktiskt gjort det.

Livet är fullt av valmöjligheter, välj kärlek, välj lycka genom att göra medvetna val och bli lite modigare. Jag är helt övertygad om att du tjänar på det. Önskar er alla som läser en fantastisk helg. Kramar 🙂Finland2011 113

Skapa din egen sol, min övertygelse är att du har större inflytande över dig själv än du tror. Ha en fantastisk helg.

7 tankar om “De fem saker människor ångrar mest på dödsbädden…

 1. Intressant inlägg – som vanligt 😀 Du är så duktig på att skriva, jag förstår inte hur du gör och framförallt inte hur du hinner med, men det är så roligt att läsa och reflektera över dina inlägg. Just nu känner jag nog att jag börjar leva efter mina drömmar, och gör saker som jag tycker om, och att jag vågar göra saker själv, något som har varit ett stort hinder tidigare – det är fortfarande lång väg kvar, men jag är i alla fall på väg, och jag gör saker för min egen skull inte för andras. Dock trivs jag så bra med mitt jobb, och skulle i dagsläget inte vilja jobba mindre, men det kan också hänga ihop med min ensamhet. Jag är dålig på att visa känslor och bär det mesta inom mig – ensam är ju stark!!?? Jag har även varit dålig på att hålla kontakt med dom vänner som har funnits i mitt liv, men idag kan jag ändå känna att jag är ganska lycklig och glad! Önskar dig en underbar helg, kramar ❤

  Gillad av 1 person

  • Tack vad glad du gör mig och det gör mig stolt att jag väcker reflektioner hos dem som läser det jag skriver för det är det jag vill. Vi människor borde reflektera mer över våra liv än vi ibland gör. Det är så lätt att hamna i ett ekorrhjul och bara följa med strömmen. Så skönt att du gör förändringar för din skulle och inte för att infria andras förväntningar. Inget fel att jobba för mycket om det inte gör att man missar andra saker i livet som man kanske borde satt högre. Ensam är nog stark till viss del men det beror också på hur man hanterar känslorna inom sig. Jag kan inte på dina kommentarer eller det du skriver utläsa att du skulle ha drabbats av bitterhet på något sätt utan du verkar vara en väldigt förstående kvinna. Jag har dock nära släkt som drabbats av just bitterheten och den lyser gärna igenom det mesta. Jag är inte heller världens bästa på att hålla kontakt med mina vänner så det är nog jag måste jobba mer på men just nu är min familj och jag mest i fokus. Jag känner mig också ganska lycklig och glad nu för tiden och det känns otroligt skönt. Hoppas att du haft en underbar helg och att du får en fin kommande vecka. Kramar.

   Gillad av 1 person

   • Ja, vi borde reflektera lite mer över oss själva och vårt liv, men livet rullar på och det är ofta det glöms bort. Nej, jag kan inte påstå att jag är bitter, det tjänar ingenting till, men ibland kan jag gå in väldigt mycket i mig själv, och utesluta andra. Jag tror att det är ett sätt för mig att förbli stark i min ensamhet, men snarare kanske det är en form av destruktivt beteende. Vad glad jag blir att du känner dig lycklig och glad, härligt att höra. Ha en underbar vecka och va rädd om dig och de dina, kramar ❤

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s