Mammografi

mammografi

Förra veckan hämtade jag in posten som vanligt och där låg ett brev till mig. Klart jag blev nyfiken eftersom jag inte brukar få brev. Öppnade det genast och insåg att passera 40-årsstrecket även innebär kallelse till mammografi.

Kändes läskigt samtidigt som jag känner mig privilegierad över att de har koll på oss 40-åriga kvinnor. 😉

Denna veckan var det således dags, en veckas framförhållning i en kallelse borde nästan vara omöjligt i vår tid men det fungerade. Jag lämnade jobb på tisdagen för att ta mig till Eslöv för att röntga mina bröst.

Mammografimottagningen i Eslöv innebär att gå in mellan dörrarna i en ”hall” som är större än rummet som finns innanför de sista automatiska dörrarna. Där inne satt två kvinnor och en man, två stolar var fortfarande lediga. Jag anmälde mig och slog mig ner. 20 minuter tillgodo och väntrummet kändes allt annat än välkomnande. Ångrade att jag inte tagit med en bok och i brist på bättre bläddrade jag igenom en specialtidning som profiterar på oss kvinnors ängslan över våra kroppar och vår stora längtan att känna en acceptens till den egna kroppen. Jag har i alla fall problem med att förhålla mig till min kropp.

Dörren öppnades och en kvinna kom ut. Mannen var hennes sällskap och de gick. Nästa kvinna kallades in. 10 minuter senare gick hon ut och nästa in. Jag satt och upplevde en viss likhet med löpande bandprincipen där jag snart skulle bli nästa kvinna på bandet.

Enligt en broschyr som fanns i väntrummet drabbas var nionde kvinna av bröstcancer. vilket gör att denna cancerform är den vanligaste bland oss kvinnor. Dödligheten i denna diagnos kan minskas med 20-40 % genom tidigt upptäckt med mammografi.

Jag blev inkallad. Fick upprepa mitt personnummer och ta av mig på överkroppen. Kände mig inte så utlämnad som jag trodde. Fick gå fram till den vita röntgenapparaten med den svarta plattan. Sköterskan placerade mitt högra bröst på plattan och pratade om att det skulle kännas ett tryck. Det är viktigt att det blir ett visst tryck för bildkvaliténs skull.

Jag tror sällan att jag känt mitt bröst så ihoppressat. Det var på gränsen till att göra ont men inget som jag inte stod ut med. Det blev 3 bilder till efter det. 2 bilder på varje bröst  samtidigt som jag fick frågor om jag åt p-piller, hade hormonspiral och om jag hade opererat brösten. Förstår att sista frågan liksom de övriga var en rutinfråga men eftersom jag inte har de största behagen kunde jag inte låta bli att le när jag svarade på frågan.

Besöket tog mindre än 10 minuter men är livsviktigt och jag är glad att vi kvinnor har denna möjlighet i Sverige. Upptäckande av en tumör i tid räddar liv.

5 tankar om “Mammografi

  1. Första gången är ju lite speciell, men det är väl så med det mesta 😀 Visst är det fantastisk att vi har den här möjligheten. Det är lite festligt med mammografin, eftersom vi som bor i samma trappuppgång får samma tider, så då träffas vi i väntrummet 🙂 Många kramar till dig ❤

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s