Bögla torp i Åbuen

Hela det här inlägget kommer att handla om platsen/tomten där mitt föräldrahem är beläget. Min mamma är född där i vardagsrummet och jag flyttade dit som treåring.

Stora delar av släkten på min mammas sida har rötter i Örkened i hörnet av nordöstra Skåne.  Örkened betyder ödemark och består av 67 byar från Applahult till Örnanäs.

Där mitt föräldrahem ligger idag fanns det en gång i tiden ett torp som hette Bögla torp.  Ordet  Bögla betyder inböjning eller lindrig krökning. Grusvägen in till mitt föräldrahem kröker sig och det finns en större bäck en bit bakom mina föräldrars hus som böjer sig i en krökning. Kanske det är på grund av någon av dessa som namnet uppkommit.

Byns namn Åbuen kommer från å som har betydelsen grund vik, vattensamling, sank äng och buen har betydelsen bågen eller kröken.

För att antal år sedan gjordes Örkeneds hembygdsförening en inventering av samtliga torp och gårdar i Örkened. Resultaten blev  67 häften, ett för varje by där torp, gårdar och ägare till dessa listas. Jag vet redan att min morfar och mormor flyttade hit och byggde gården jag vuxit upp i men döm om min förvåning när jag kände igen fler listade namnen i häftet om Åbuen.

Förutom ett par kortare tidsintervaller har min släkt bott på samma plats (torp, gård) i 230 års tid. Jag vet inte om jag ska tycka att det är skrämmande eller fantastiskt men jag tycker att det är häftigt. :-). Vissa i direkt nedstigande blodslinje men även andra släktingar. . Personerna då vilka var de?

Första noteringen som har med släkt att göra är 1785 när Torpare Ola Jönsson och hans hustru Lusse Håkansdotter flyttar till torpet. Ola är min morfars mor Bengtas farfars far och Lusse min morfars mor Bengtas farfars mor.

Ola och Lusse gifter sig den 3 dec 1785 (CI:2) och får sitt första barn Kerstin 27 aug 1786 (CI:2). De får ytterligare 5 barn tillsammans Bengta, Jöns (blodslinje), Bengta, Sven och Nils.

Sonen Sven blir ägare till torpet slutet 1819 el början av 1820. Han gifter sig med Inga Svensdotter som är piga från S Duvhult den 29 dec 1819 (CI:3).  Förutom det nygifta paret består hushållet  även av Svens ogifta syster Bengta som är piga och Svens bror Nils som är dräng. Föräldrarna Ola och Lusse är inhysta på torpet. Prästen har noterat att Ola är enögd och svag samt att hans hustru Lusse är svag till hälsan och kan ej arbeta (AI:10:s166).

En mängd dödsfall drabbar det lilla torpet inom loppet av ett par år.

Screen Shot 2015-08-14 at 12.45.39 PM

Lusse dör i feber, 54 år gammal den 19 mars 1820. Det är bara ett par månader efter Sven och Ingas bröllop. Den 9 oktober samma år får Sven 22 och Inga 23 sitt första och enda barn Jöns.  Inga dör 3 veckor efter förlossningen men sonen Jöns överlever ytterligare några månader.  HAN avlider av okänd orsak i februari 1821, 4 månader gammal. Pigan Bengta dör i april, torparen Sven i maj och hans far Ola i juni månad. Alla tre avlider i feber.

Svens storebror Jöns Olsson Svan( blodslinje) flyttar in med sin hustru Kerstin Johnsdotter (blodslinje)
AI:12sid284

De flyttar in antingen 1821 eller 1822 men när dottern Bengta föds 1922 så har de i alla fall flyttat in på torpet. Tillsammans får de 8 barn varav deras yngsta son John som föds 1830 är min morfars morfar. John har jag nämnt förut i inlägget  ”Min morfars mor hette Bengta”. Lätt att virra bort sig, inte sant. 😉

1847 blir Johns storebror Bengt Jönsson ägare till torpet vid en ålder av 32. Bengts föräldrar Jöns och Kerstin har bott i torpet ca 25 år. De fortsätter att bo kvar som inhysta till deras död. Bengts hustru Bengta föder 3 barn, Sven, Pehr och Bengta.

1873 övertas torpet av Håkan Jacobsson från Jemshög som är äkta man till Bengt och Bengtas dotter Bengta. Familjen bor där två år innan de flyttar vidare till Ö Flyboda.

Mellan 1875 och 1880 är jag lite osäker på hur det förhåller sig. Bengt och Bengta verkar inte bo kvar fast de är skrivna på samma plats i husförhörslängden. Det finns en notering om att de inhyses av ev en viss Sven Nilsson.

1880 Friköps torpet  av Anders Jönsson och blir åbo 11 på 1/32 mantal. Anders hustru Sissa Nilsdotter är också släkt med mig. Hon är syster till Thomas Nilsson som är min morfar Ottos farfar. Familjen bor där i fem år innan de flyttar vidare till N Duvhult.

1885 kommer det en ägare som heter Per Bengtsson. har inte hittat några släktband här ännu.

1902 verkar det som om Åbo 11 ägs av Sven August Thomasson Nordin men han bor inte där utan han och hans familj flyttar dit först 1906. Sven är bror till Nils Thomasson som är min morfars far.

Alla:3:s1001

1913 Flyttar Sven och hans familj till Traneboda. Samtidigt flyttar hans bror Nils som är min morfars pappa och hans hustru Bengta till Åbuen där Bögla torp en gång har legat. Gården är nu 7/160 dels mantal.

Alla7:s1170

Min morfar övertar gården efter sina föräldrar. Den 16 januari 1928 köper min morfar Otto 7/160 mantal Åbuen nr:1:18. Min morfar och mormor börjar bygga ett nytt hus 1931. De gifter sig 28 mars 1932 men har då redan fått sitt första barn Inga och mormor är gravid med barn nummer 2 Maj-Britt.

Abuen

Jag vet tyvärr inte från vilket årtal bilden är och det ser inte riktigt ut så idag men ladan står fortfarande kvar.

Det blev ett lång inlägg denna gång och kanske inte det lättaste att hänga med i. Det har inte heller varit det lättaste att skriva om. Det är lättare att fokusera på en person eller en familj i taget istället för flera anknutna till en plats som denna.

Feedback tas tacksamt emot och om du som läser det här är släkt med mig 😉 lämna gärna kommentarer eller feedback. Kanske finns det någon person i släkten på Nils och Bengtas sida som du vill veta mer om.

8 tankar om “Bögla torp i Åbuen

  • Det är spännande men det känns som om många heter Bengt och Bengta och sedan att döpa två döttrar i samma familj till Bengta. Jag vet inte riktigt om det är brist på fantasi eller man räknar med att det ena barnet dör och så har man en Bengta kvar. Funderar på om jag kan åskådliggöra släktbanden på lättare vis. Detta inlägg blev ju extra långt också eftersom det handlade om samma plats.

   Gillad av 1 person

   • Ja, det var mycket Bengt och Bengta, man får läsa flera gånger för att följa med 😀 Har du läst boken Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez, i den förekommer samma problematik. Där får man följa en familj under hundra år, och man verkar döpa sina barn med samma namn generation efter generation, jättesvårt att hänga med 😀 Men intressant, precis som ditt inlägg 😀 Trevlig söndagskväll, kramar ❤

    Gillad av 1 person

 1. Spännande läsning även om jag hade lite svårt att hänga med i vändningarna. Jag tror, om jag förstått det rätt, att din morfar var bror till min mormor Ida (f 1914), kan det stämma? Jag har väldigt dålig koll och begränsad kontakt med släkten så det har varit spännande att läsa dina inlägg kring släktforskningen. Sicket jobb! Jag har själv haft tankar på att efterforska lite men tiden har aldrig riktigt funnits. Så tack för läsningen!

  Gillad av 1 person

  • Det stämmer. Otto min morfar var storebror till Ida och föddes 1902 medan Ida precis som du säger föddes 1914 :-). Jag förstår om det är extra svårt att hänga med när det gäller Bögla torp för det är under en så lång period och det känns som alla heter samma sak som tex Bengt och Bengta. Men apropå något helt annat, det borde väl innebära att vi är nästkusiner. Antar att sara tänker är din blogg? 🙂 Jag har förresten träffat din mormor Ida när jag var liten men det var länge sedan nu. Det var ju inte så långt bort ifrån mina föräldrar hon bodde och vi har mycket släkt som bott just där i de krokarna. Det kommer fler inlägg efter hand kring släkten för både mammas syskon och en hel del av mina kusiner tycker att det är roligt men visst är det en del jobb men också väldigt kul. Hoppas att du kikar in fler gånger Sara. 🙂

   Gilla

   • Ja det borde väl vara så, att vi är ‘nästkusiner’ (eller tremänningar som man säger här uppe där jag bor sedan 12 år tillbaka), kul!
    Min mormor Ida står mig fortfarande väldigt nära trots att det nu är länge sedan hon dog, jag tänker på henne och saknar henne ofta. Funderar ibland över vilka råd hon skulle ha gett mig. Jag ser henne som lite av en förebild som den självständiga, rättvisa och lite frispråkiga kvinna hon var. Jag har ibland tänkt att jag skulle åka ner och besöka huset där hon och morfar bodde, men är lite rädd att jag inte längre ska känna igen det som det ser ut i mina barnminnen.
    Självklart kikar jag in igen!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s