Två viljor..

Hösten var på besök igår samtidigt som jag satt bakom datorn och arbetade. Regnet smattrade mot rutan och himlen tyngdes av mörkgrå skyar. Inom mig spred sig ett lugn och jag kände mig tillfreds. Ibland behövs det gråa dagar utanför för att upptäcka att solen skiner inombords.

Hemma var det inte lika soligt. Två syskon och två viljor, båda starka på olika sätt. Kvällen tillbringades med starka ordutbyten fast mellan mig och min äldsta. Vi pratade om rättvisa och orättvisa. Jag fick höra att jag inte lyssnar. Jag svarade: Jag hör vad du säger …. men det är inte lösningen. Nu gör vi så här. Hon skrek och jag skrek också till sist, besinnade mig och tänkte är det så här det ska vara ett antal år framåt. Är detta början på tonårstiden?

Till sist satt vi båda utmattade, jag i den gröna saccosäcken och hon i soffan. Jag behövde få vara i fred, slicka mina sår för att komma igen. Då kom bekännelsen. Hennes mål var att göra mig arg för att hon inte fick sin vilja igenom. Jag kände mig bara trött, dränerad på energi. Efter en stund kom hon. Du ser ledsen ut mamma, jag ville inte göra dig ledsen. Hon kramade mig.

Jag var stolt över mig själv, stolt över att jag hållt min linje att jag inte skrek så mycket utan lyckades besinna mig relativt snabbt. Jag tränar på det, för om någon vet vilka knappar som det ska tryckas på så är det nog min äldsta. Det blir lättare att ta det lugnt för var gång, kanske jag ska se dessa tillfällen som träningstillfällen inför ett kommande krig eller kanske det inte behöver bli så dramatiskt. Jag kände också en stolthet över min dotter som kände empati för mig. Hon har ett gott hjärta som bultar där inne i den växande barnakroppen.

Känslor skiftar snabbt. Föränderliga och i mångt och mycket opålitliga. Ibland är det bra att ta ett steg tillbaka och titta på vad som händer. Lyssna på förnuftet snarare än överväldigas av känslor. Tänk vilka konflikter vi skulle ha om allting baserades på känslor. Klarsyntheten skulle existera endast efteråt det redan skedda.

Att kombinera hjärna och hjärna, förnuft och erfarenhet och lyssna på känslor lagom mycket, känns som ett vinnande koncept men det är inte heller det lättaste. Jag får fortsätta att öva helt enkelt.

IMG_4828

På  min födelsedag var vi båda på gott humör men även då blåste vindarna friskt. 😉

2 tankar om “Två viljor..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s