Min morfars mor hette Bengta

Bengtas föräldrar gifter sig 1876. I vigselboken står det att läsa att John var dräng i Tostaholm och Hanna arbetade som piga i Ö Flyboda. Prästen noterar ytterligare att pigan är myndig och att hon har sin pappa Knuts samtycke till giftermål.

Örkened-AI-21-1864-1877-Bild-368-sid-381

I husförhörslängden kan jag se att hon fortfarande bor hemma hos sina föräldrar, även de bor i Ö Flyboda. Prästen har också noterat att Hanna är dövstum. John var 46 år gammal och Hanna skulle fylla 30 år.

Att vara dövstum på den här tiden kan inte ha varit lätt.  Egentligen är ordet dövstum inte en korrekt benämning. Anledningen till detta uttryck är att det inte fanns medel på alla håll under den här tiden för att lära döva att tala och därför benämndes de dövstumma.

Det nygifta paret bosätter sig i Tostaholm och får tillsammans sonen Sven 1877.  3 år senare den 7 december 1880 föds Bengta. I husförhörslängden står det nu att pappa John är jordtorpare.

Under Bengtas andra levnadsår flyttar familjen till ett torp i N Duvhult och året efter föds Olof som barn nummer 3 i syskonskaran. Lite mer än två månader efter Olofs födelse dör äldsta brodern Sven i Scharlakansfeber.  Bengta får ytterligare två syskon  Per (1886) och Matilda (1890). Året efter Pers födelse dör Olof i en ålder av 3 år 10 månader och 19 dagar. Dödsorsak finns inte angiven.

Bengtas mamma Hannah dör två veckor efter Matildas födelse, hon är 44 år gammal. Jag kan bara spekulera att det är i sviterna efter en svår förlossning då dödsorsak inte står angiven. Familjen består nu av Pappa John 60 år, Bengta 11 år,  Per 4 år och Matilda 14 dagar gammal. Det kan inte ha varit en lätt tid för familjen och jag undrar hur Matilda fick mat. Det finns inga ledtrådar i husförhörslängden. Jag kan bara anta att det finns någon granne som hjälper familjen med spädbarnet Matilda. Bengta får säkerligen ta ett stort ansvar hemma.

14 februari 1898 står det en notering om att Bengta (17 år) lämnar familjen för att åka till Tyskland. Hon återvänder 2 juli 1902 för att bara någon månad senare gifta sig med Nils som ska vara min morfars far. Hon är då i femte månaden. Det finns ingen notering om att Nils ska ha befunnit sig i Tyskland när Bengta blev gravid. Det klart att jag undrar lite om han verkligen är pappan. Jag vet via hörsägen att han ska ha befunnit sig i Tyskland under sitt liv men inte när. Nils pappa Thomas precis som Bengtas pappa John var torpare i N Duvhult under ganska många år.  Jag kan anta att Bengta och Nils har känt varandra sedan barnsben.

Min morfar föds på Luciadagen 1902 i Olastorp där familjen nu är bosatt och får namnet Otto Wilhelm, Bengta är då 22 år gammal och Nils är 27. Otto blir äldst i en syskonskara på totalt 11 barn. Hilma föds 1905 och efter det kommer barnen kommer i rask takt efter varandra med ett par års mellanrum, Anna 1907 och Gerda 1909. Familjen flyttar inom Olastorp 1910 och sonen Hjalmar föds 1912. Bengtas man Nils  har nu enligt husförhörslängden titeln Hemmansägare (Bonde) och Korgmakare.

1913 går flyttlasset till Åbuen där tvillingarna Ida och Ture föds nästkommande år. Här hinner familjen bo i 4 år innan dottern Betty ser världens ljus. Året efter hennes födelse dör Bengtas pappa John av ålderdomssvaghet i en ålder av 88 år och 3 månader.

Bengta och Nils får efter detta ytterligare tre barn  Signe, Evan och Hanna-Lisa. 11 barn har nu fötts inom loppet av 24 år och när Hanna-Lisa dör 1 dag gammal är Bengta 46 år gammal.

Bengta dör i mars 1955. Hon blir 74 år år gammal, i juni samma år dör även Nils.

IMG_4970

Bengta är hon i ljust hår och hennes man Nils sitter bredvid. Tyvärr vet jag inte vilka som står upp på fotot.

10 tankar om “Min morfars mor hette Bengta

 1. Åhh, vilken spännande läsning, och tänk vad många barn man födde förr, och så många barn dom fick begrava på den tiden, vilka livsöden. Jag gillar namnet Bengta, det låter som en rejäl kvinna. Kramar ❤

  Gillad av 1 person

  • Tack, vad roligt att höra. Det är kul att göra släktinlägg för det belyser också en tid som varit lite grann och sedan har jag fått förfrågan om att göra fler sådana. Ibland känner jag att min blogg är lite spretig då mina inlägg verkligen handlar om allt möjligt, men livet är ju spretigt. Kanske jag skulle göra en egen blogg just om släktforskningen, för då kan min släkt och andra som är intresserade följa just den. Hon var nog en rejäl kvinna men hon dog när min mamma bara var 3 år gammal så jag har inte hört så mycket om henne. Gravstenen hennes står dock fortfarande kvar på Örkeneds kyrkogård där hon ligger begravd med sin man och det tycker jag om. Kyrkogårdar är en del av historien. Kramar till dig

   Gillad av 1 person

   • Jag tycker det är roligt att din blogg är lite spretig, för det kan handla om vad som helst, och det är spännande… men jag förstår ditt resonemang om att ha en särskild blogg för just släktforskning 😀 Det är väldigt spännande att läsa, och jag blir själv lite sugen på att söka mina rötter. Tack för dina spretiga och intressanta inlägg, jag gillar dom. Många kramar till dig min vän ❤

    Gillad av 1 person

    • Tack vad glad jag blir, kanske den inte behöver stöpas in i någon form utan fortsätta att vara lite spretig precis som livet är 😉 Många kramar till dig också, blir så glad av alla dina fina kommentarer.

     Gilla

   • Hur kommer jag i kontakt med dig? Jag kan skriva: Min farmors syster hette Bengta. Jag vet hur det gick för farmor Mathilda som föddes 1890. Hon uppfostrades av sin moster Maria Knutsdotter och hennes familj.Jag chansar på att skriva in min e-mail. Hör av dig om du är mer intresserad. I vilket fall fick jag idag klart för mig min farmors ursprung. En faster kom ihåg att Mathilda kallats för Svan Jons Tilda. Jag googlade på dessa ord och…
    Lisbeth Johnsson, Fjälkinge

    Gillad av 1 person

 2. Hej vem du nu är men det var roligt att läsa det här . Kan jag komma i kontakt med dig för det handla om min mormor Bengta o min mor Ida många hälsningar Inger Andersson Hjorted.

  Gilla

 3. Ping: Till Lisbeth… :-) | Fru Månsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s