Kalkbrottet i Parainen (Pargas)

Sista dagen i Finland åkte vi med min kusin och hennes man till skärgårdsorten Parainen eller Pargas som den heter på svenska. Här finns ett av Nordeuropas största kalkbrott och även Pargas industrimuseum. Museet är beläget precis vid randen till kalkstensbrottet.

Kalkfyndigheterna i Pargas har haft en stor betydelse för orten.  På museet visas det upp delar av den verksamhet som bedrivits. Pargas Kalkberg Aktiebolag grundades 1898 av bonden Otto Moberg.

I en av byggnaderna finns den geologisk utställningen ”2000 miljoner år”. Vår svensktalande guide var väldigt kunnig. Hon delade med sig av ortens historia och kalkstenens ursprung. Tack vare kalkstenen i Pargas kan man se att Finland en gång i tiden befunnit sig på helt andra breddgrader än idag tom så långt ner som under ekvatorn. Kalkstenen vittnar om aktiva vulkaner och tropiska hav. Det finns också en mineral som kallas pargasit som fått sitt namn av orten.

IMG_8620

I Pargas pratar 54% av befolkningen svenska och därför är också den svenskspråkiga skylten överst.IMG_8618 IMG_4619 IMG_4614 IMG_8628

I det här rummet kunde man bekanta sig med olika metoder och apparatur som chefsgeologen Adolf Metzger använde.IMG_8630 Här visas det hur långt man borrat ner i berget för att ta prover.IMG_8631 Proverna delades i två delar, ena dalen var de runda stavar som E och K kollar på ovan. De andra delarna skickades till labb för analys. Proverna var väldigt lena att känna på.

IMG_8633

I det innersta rummet fanns prov på kalksten från alla möjliga orter och de kan se väldigt olika ut. Inne i detta rummet fanns även en karta med olika orter utmärka där det finns kalksten i Norden.  En av dessa orter var Ignaberga som jag och K besökte på hennes skolresa tidigare i år.
IMG_4622 Vår duktiga guide berättar om kalkstenens ursprung.IMG_4623 IMG_8627

Vi tittade på olika fossiler som hittats bland annan en kattskalle och bläckfiskfossiler.

IMG_8643 IMG_8623 Kalkbrottet där de spränger än idag.IMG_8651 IMG_4635Efter Parainen åkte vi till Sattmark Kaffe & Safka där vi avnjöt en helt otrolig grillbuffe, Kan verkligen rekommenderas om ni är i närheten av Åbo. Helt otrolig mat och museet var väldigt intressant i och med guidens levande beskrivningar. 🙂

4 tankar om “Kalkbrottet i Parainen (Pargas)

  1. Det låter som en intressant dag 😀 Jag tycker det är roligt med länkar i texten, det skapar möjlighet för läsaren att på ett snabbt och enkelt sätt få mer information… Tusen kramar till dig ❤

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s