Kultaranta – Gullranda

Kultaranta eller Gullranda som det heter på svenska ligger i Naantali (Nådendal). Det är sommarresidenset för Finlands president. Mannen som lät uppföra Gullranda hette Alfred Kordelin och slottet där presidenten bor på sommaren har 19 rum och är ritad av arkitekten Lars Sonck. En tid efter Kordelins död köptes Gullranda av den finska staten och den enda finska president som inte bott här är Gustaf Mannerheimer.

När vi besökte Gullranda efter Botaniska så var det parken som var öppen för allmänheten. Presidenten var hemma för flaggan vajade i topp på granitslottets torn. Detta är nog det närmaste jag någonsin kommer att komma en president.

IMG_4500 Får väl erkänna att jag köpte ett vykort dock inte här utan inne i Naantali. Lite nördigt kanske men jag är ju stolt över mina finska rötter.IMG_8600Det fanns bevakning lite varstans och prick klockan 18:00 så öppnades grinden in. Var dock lite begränsat var man fick gå och det är ju förståeligt.
IMG_8580 Mannen som lät uppföra Kultaranta – Gullranda, Alfred Kordelin.

IMG_9211Tyvärr syns inte flaggan så tydligt men den finns där och här känns det som om jag gjort något mot E men jag vet inte riktigt vad men kan väl ana att E kanske inte ville vara med på familjebild. Ibland är det så vid familjesemester.
Foto: Mari Madetoja
IMG_9212J fullständigt oberörd och leende och vi andra försöker beveka E. 🙂
Foto: Mari MadetojaIMG_9215

Foto: Mari Madetoja

IMG_4520Invid vattnet hittade jag denna hemska staty fast fick en överraskning när jag såg den från andra hållet och kunde inte låta bli att skratt högt. Konstnär med humor. 🙂IMG_4529 IMG_4531 IMG_9240K tittar ut över vattnet och i bakgrunden skymtar granitslottet.
Foto: Mari Madetoja
IMG_9252

Mor och barn spöke, målad och patinerad brons. Det var bronsfigurer överallt i parken men jag gillade dessa extra mycket även om de inte platsat hemma hos mig. Det hade bara sett konstigt ut.
Foto: Mari Madetoja

4 tankar om “Kultaranta – Gullranda

  1. Många fina bilder på dig och din familj, och självklart ska du vara stolt över dina finska rötter ❤ …själv är jag stolt över att vara född i Stockholm, om det nu är nåt att vara stolt över, hi hi…. Festliga statyer 😀

    Förra veckan, och helgen som har varit, har det varit så mycket annat, har inte prioriterat bloggen, men kände att jag ville kommentera dina inlägg 🙂 Idag var första dagen på jobbet, igen… tänk vad fort tiden går, det var rätt kul att börja jobba, vill ju känna nya pengar så jag kan resa till Holland och Skottland nästa år 😀 Tusen kramar till dig ❤

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s