Botaniska trädgården

Efter några dagar mitt ute i de finska skogarna åkte vi på torsdagen till min kusin Mari. Hon bor med sin sin man, två barn och hund en bit utanför Åbo i ett stort gult fint trähus med vita knutar. Här tillbringade vi några härliga dagar med olika utflykter.

Fredagen ägnades bland annat åt att åka till Botaniska trädgården utanför Åbo tillsammans med Mari och hennes man Jari. Här mötte vi också upp min faster och hennes man på besök från Tyskland.

Härligt att se min faster igen, oftast blir det bara en gång vartannat år och hon är en så varm människa precis som hennes man. Jag kan inte annat än att trivas i deras sällskap.

Jag älskar att gå runt bland växter, precis som att titta ut över en sjö eller över det fria havet så skänker trädgårdar mig ett slags inre lugn och det finns mycket olika växter att upptäcka i en botanisk.


IMG_8553

Vet inte vad blomman heter utan det var nog mest för humlans skull. 🙂

IMG_8556

En av mina favoritblommor, vit stjärnflocka.

IMG_8566 Och denna blomman som jag aldrig sett innan kallades lustigt nog Svenska flaggan.IMG_8570 E och J filosoferar i trädgårdsgångarna. När vi gick här inne så kom det en man som arbetade i trädgården och bjöd på jordgubbar. Han var väldigt trevlig och det visade sig att han bott i Sverige en tid så hans svenska var riktigt bra. Min kusin berättade efteråt att det var Aarno Kasvin, känd från finsk tv där han haft ett eget tv-program om trädgård och att han nog kunde anses vara den främste trädgårdsmästaren i Finland. Vi stod och pratade en stund och efteråt grämde sig min kusin att hon glömt att ta bild på honom men hon fångade honom på bild som ni kommer att få se längre ner sedan. IMG_8568 Något som var roligt var att se alla dessa nyttoväxter vars resultat vi köper i affären. Här är Bondbönans blommor.IMG_4424 IMG_4417 IMG_9125

Cannabisplanta fanns det också får väl hoppas att det endast används för medicinskt brukt 😉 om det används.
Foto: Mari Madetoja

IMG_9083 Här är min kusins man, J, jag och E.
Foto: Mari Madetoja
IMG_9140

Aarno på lång håll längst till vänster i bild. 🙂
Foto: Mari Madetoja

När vi gått en stund ute bland de olika växterna gick vi in och besökte växthusen.

IMG_4427 Så här växer ingefära, roligt att se. Har alltid trott att ingefäran är under jord.IMG_9151

I växthusen fanns det sköldpadda som hette Alma som var född 1980. Tyckte lite synd om den och det gjorde nog E också för hon gick till Alma ett antal gånger för att titta till henne.
Foto: Mari Madetoja
IMG_4432

I den tropiska avdelningen fanns dessa jätteblad. Jo de är riktiga, tänk vad vackra saker som vår jords natur har att erbjuda oss.IMG_9156Foto: Mari Madetoja
IMG_9157

Foto: Mari Madetoja

Avslutar med en bild från ökenavdelningen på en hel massa kaktusar. Fy att rensa upp i den röran. Stickigt värre.

IMG_4453

4 tankar om “Botaniska trädgården

 1. Låter som en underbar dag i en härlig miljö. Måste va roligt för dig att träffa dina släktingar, eftersom dom bor en bit iväg. Pratar du nån finska förresten? Många härliga bilder, jag älskar ju stjärnflockan, gillar fågelskrämman, kul 😀 …och dom enorma bladen, åhh, det är så roligt att se sånt. Bilden på kaktusarna är lite festlig också, men inte skulle jag vilja röja upp i den röran, sticksigt värre, med reservation för stavningen, ser onekligen lite konstig ut 😀 Söta tjejer du har, och ni är så lika. Kram ❤

  Gillad av 1 person

  • Det var en underbar dag och sedan var vi på presidentens sommarställes trädgård på kvällen, kommer ett inlägg om det senare idag eller imorgon. 🙂 Pratar lite finska men inte så mycket, hade velat kunna prata mer men jag och min kusin pratar engelska med varandra. Fungerar finfint 🙂 Tack, bilderna är ju både mina och min kusin Maris men de du nämner är mina :-). Ja, jag trodde inte att bladen var riktiga men insåg snart att det var de ju visst, så häftigt! 😀 . Skulle verkligen inte vilja röja bland kaktusarna heller 😉 såg roligt dock med alla i en hög. Tack, är stolt över mina två tjejer. De är starka individer båda två och helt olika men ändå så ser jag egenskaper från både mig och min man i dem. Dina kommentarer har lyft min kväll. Stort tack för dem. Tycker så mycket om dig fast vi inte träffats. Tack för att du finns. Önskar dig en trevlig kväll. Många kramar till dig du finaste bloggvän. ❤

   Gillad av 1 person

   • Det är bra att det fungerar med engelska 😀 Är engelska obligatoriskt i skolorna i Finland? Vad glad jag blir att mina kommentarer var till hjälp ❤ Tycker om dig också, väldigt roligt att vi har connectat så otroligt bra 🙂 Även om vi inte har träffats, så känns det som om jag känner dig. Tack för att du finns, min fina bloggvän. Trevlig kväll och många kramar till dig ❤

    Gillad av 1 person

    • 🙂 Engelska är inte obligatoriskt vad jag vet men svenska är det. Har dock märkt att det är lättare att ta sig fram med engelska. Känner samma som du angående vår connect. Känns som om jag känner dig också. Tack för att du finns också. 🙂 ❤

     Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s