Invid vattnet inne i de djupa finska skogarna…

..tillbringade jag och min familj några dagar av i total avslappning och i stort sett total nedkoppling (från internet då). Vi kom dagen efter att min fasters man firat sin 80:de födelsedag tillsammans med ca 120 gäster. Min mamma och pappa, min farbror och min faster och hennes man som båda var på besök från Tyskland hade redan anlänt några dagar innan.

Resan dit var inte mödosam men lång, i alla fall med två barn i bilen. Alltid lika intressant att se vilka diskussioner som kommer upp och hur de utvecklar sig. Många gånger undrar jag varför inte biltillverkaren kan erbjuda ett fönster mellan fram och baksäten. Det hade varit skönt att bara kunna fälla upp det ibland när diskussionerna börjar urarta eller råd tillfrågas från oss vuxna angående vem vi håller med där bak i bilen. Min erfarenhet är att det är bäst att hålla sig neutral i det hela men det är inte det lättaste.

Vi hade bokat överfart med Viking Lines fartyg Amorella mellan Stockholm och Åbo.  Jag är medlem i Viking Line, medlemskapet är gratis och kan göra ganska stor skillnad på biljettpriserna så det är väl värt det.

Ända sedan jag var liten har jag åkt med de båtarna. Amorella är helt okej att åka med. Hyttens toalett har rosa sanitetsporslin som jag misstänker var helhett  på 1980-talet. Bäddarna är lite stumma men Taxfree-shoppen var bra. Hytten var väldigt liten men fullt funktionsduglig.

IMG_4238

Amorella på ingång i Stockholm.

IMG_4256

Vi hittade en mås på översta däck som såg ut som en kung. 😉

Att fara över Östersjön tar en hel natt. Vi åkte klockan 20:00 svensk tid och anlände 7:30 finsk. Finland ligger + 1 timme från oss. Vi åt frukost på båten och var laddade för att köra ytterligare en nästan lika lång sträcka som föregående dag.

Den finska naturen är helt olik Skånes. Den största skillnaden är allt vatten man ser från bilfönstret. På väg till min faster såg vi en hel del. Vi brukar alltid stanna vid det vi kallar den sista utposten. Det är en affär och där stannar vi alltid och äter glass, det är en tradition. Efter sista utposten är det ytterligare 30 minuters färd som börjar på en asfalterad väg men som efter ett tag övergår till grusväg.

IMG_4277 IMG_4367

Min faster, farbror och min ena kusin bor där långt inne i de finska skogarna och vi brukar prata om vinterhuset och sommarstugan. Jag och min familj brukar alltid sova i vinterhuset för att på dagen ta oss de ca 4-5 kilometrarna det är till sommarstugan.

Sommarhuset är precis vid stranden och det är ett antal små byggnader, en mindre huvudbyggnad, ett lusthus där det brukar grillas och en gäststuga med vedeldad bastu. Det finns också ett utedass och en rökeldad bastu men den använde vi inte detta året. Det är total avkoppling som gäller här, det är du och naturen.  
IMG_4342

På bryggan står det en röd balja. Det är för att fåglarna inte ska sätta sig där. De gillar inte rött.

IMG_4344 Vattnet står högre än vanligt i år så strandlinjen är långt ifrån vad den brukar vara.

IMG_4310

Tjejerna njöt av badet som vanligt. Kvittar hur kallt det är.IMG_8528Den rökeldade bastun.

3 tankar om “Invid vattnet inne i de djupa finska skogarna…

  1. En lång resa ni gjort, men det låter som en härlig plats att vara på, känns som det ligger långt från civilisationen, och det tycker jag kan vara skönt ibland. Jag gillar bilden på den sista utposten, känns lite ödsligt, och som det är där allt tar slut och skogen tar vid 😀 Älskar kungamåsen, en härlig bild 😀 Tusen kramar till dig ❤

    Gillad av 1 person

    • Tack, försöker kommentera tillbaka på dina svar angående mina kommentarer på dina inlägg men fungerar inte så bra. Ska se om denna kommenteraren skickas när jag gör det på min blogg om den gör så får jag försöka kommentera på dina ikväll.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s