Det där med känslor…

IMG_3574

.. är inte lätt och det är väl inte meningen heller. När jag var liten och gick i andra klass fick jag ett utbrott på en eller flera pojkar i skolan. Jag sparkade dem på smalbenen och fick höra ”Mia arg” en lång tid framöver. Jag inte minnas att jag någonsin ångrade att jag sparkade på dem. Förmodligen hade mitt tålamod tagit slut och bägaren runnit över.

När det gäller känslor har jag alltid haft svårt att hejda mig själv. Med åldern har det blivit mer förnuftigt handlande än irrationellt. Undantag finns. Förr när jag var arg kände jag det i hela min kropp. När jag var lycklig, exakt samma sak. Hur omgivningen upplevde kan jag inte svara på men det var nog inte alltid lätt för familjen, speciellt inte i mina tonår.

Tänk er en finnig, känslosam, halvfinska med en hel del temperament som inte tvekade att säga ifrån när det kändes orättvist. Det var jag och jag är det till viss del fortfarande, fast betydligt lugnare. Lugnet är något som kommit sen jag träffade min man, han är lugn som en filbunke. Jag kommer ihåg en gång när K hade skadat sig och jag frågade J om inte han också var orolig. Svaret blev:  ”Jo, men du är orolig för oss båda och då känner jag att det är bra om jag håller mig lugn.” Himla klokt, tycker jag. Det är nog den inställningen som har gjort att jag landat i en sundare föreställning av mig själv där jag är bättre på att hantera konflikter än jag varit innan.

När det gäller känslor är viss behärskning att föredra i vissa situationer. Jag lärde mig det den hårda vägen. Nu ska det mycket till för att jag ska förlora min behärskning och bli arg. Ja, om man inte heter K och E förstås för då finns det fortfarande situationer när jag tappar tålamodet, känner för att slita i håret och bara skrika rakt ut. Någon gång har jag faktiskt gjort det. Jag har sprungit en tur ställt mig och skrikit rakt ut mot Ringsjön. Det var länge sedan nu. Barnen är större och jag växer fortfarande med ansvaret.

Igår fick jag höra av mina barn att jag hade dåligt tålamod i vissa situationer som tex  när jag hör gnäll, när jag är hungrig eller trött. Jag erkänner. När någon av dessa tre kriterier uppfylls är mitt tålamod inte så tålmodigt längre.  Igår gnällde jag. Jag var ute i max 2 minuter och kollade så att de nya sittdynorna jag köpt till uteplatsen passade. Jag blev myggbiten, inte 1 utan 3 stycken bett och jag gnällde. Det är som reklamen när en man blir förkyld. Det kändes verkligen och lilltån svullnade upp  och fick en siamesisk minitvilling. Tog Aloe Vera kräm på och vips blev det bättre men barnen hörde mig gnälla och var inte sena att påpeka det. Jag skulle vilja säga att det var kvalitetsgnäll på högsta nivå, men det var det inte. Jag var bara gnällig, hungrig och trött så mitt tålamod låg verkligen inte på topp.

Att vara känslosam är att ta del av livets goda och onda på samma gång.  Glädje, besvikelse, svartsjuka, lycka, förvåning, lättnad, ilska, alla är de en blandning av livet. Varje gång det händer oväntade saker är det svårt att veta vilket känsloregister som sätter igång inom en. Det är ok att känna sig känslosam. Hur vi visar det är en annan sak och något som jag fortfarande behöver jobba med.  Vad vore livet utan känslor?

”Nåja, vad är väl en bal på slottet? Den kan ju vara fruktansvärt långtråkig, trist…
…och alldeles, alldeles underbar …”

Det sista tror jag inte alls på när det gäller livet utan känslor, fick bara en konstig association till Askungen och balen.
THE END

5 tankar om “Det där med känslor…

 1. Ja, jag har hört att den finska sisun inte är att leka med 😀 Tror dock att det är bra om man har lite temperament, och som du själv beskriver så brukar det stabilisera sig med åren. Jag var också ganska temperamentsfull i min ungdom, framförallt i tonåren. Jag brukar bli otroligt orolig när något händer mina nära och kära, då tappar jag fullständigt kontrollen och får nästan panik, då är jag inte mycket till hjälp 🙂 Väldigt kloka ord från din man, måste jag säga, måste kännas tryggt ❤ När känslorna tar överhand, så tappar man nästan kontrollen, det är lite läskigt ändå. Tack för intressant läsning och för att du delar med dig av ditt liv. Jag har läst alla dina inlägg nu, läste dom sista igår, och jag tycker att vi på många sätt är ganska lika och har upplevt liknande saker. Många intressanta inlägg, inom många olika områden, och bra skrivit, du är duktig på att formulera dig 🙂 Men mitt favoritinlägg är ändå "Fågelbona som försvann", jag skrattade högt för mig själv när jag läste det. Jag trodde också det var fågelbon, och efter att bara ha läst rubriken och sett bilden, så förväntade jag mig att få se ytterligare en bild, där alla fågelbona var borta, ha ha 😀 Många kramar till dig ❤

  Gillad av 1 person

  • Haha, nej den finska sisun går verkligen inte av för hackor 😀 och skönt tycker jag att det stabiliserat sig. Som tonåring gick jag omkring lite som en osäkrad bomb. Jo min man är klok och han skrattar mycket. När vi träffades kom jag att tänka på att jag nog aldrig hört någon skratta så mycket åt vardagliga ting. Jag tycker väldigt mycket om det, han stabiliserar mig.
   Vad roligt att du läst alla inlägg, jag känner att det blivit ganska många, tror det är över 180 stycken och ganska så spretiga eftersom jag skrivit om vad det som lusten styrt mig mot så därför vet jag inte heller inom vilket område som min blogg ligger, den är nog ganska spretig precis som livet. 🙂 Roligt att du gillar inläggen och fågelbona som försvann är också ett av mina favoritinlägg. Många kramar till dig finaste Susan och tack för alla dina fina kommentarer. Du gör mig glad. Tack! ❤ ❤ ❤

   Gillad av 1 person

 2. Precis! Vad vore livet utan känslor?
  Alla mil jag har gått, alla steg jag har tagit när jag argt eller ledset stampade bort känslor… Och lugnet som kommer sen när svetten rinner.
  Känner du igen det? 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s