Att vara rättvis..

..är något av det jobbigaste som finns och som verkligen kommer på sin kant många gånger när man som jag har två barn av samma kön som dessutom ligger nära varandra i ålder.

Kan jag vara lika rättvis mot båda mina barn eller ligger det på olika plan. Jesper Juul diskuterar det på ett väldigt bra sätt i sin bok ”Livet i familjen”.  Visst ska vi föräldrar undvika att vara orättvisa i den mening att ett barn inte ska bli klandrat för något som hen inte har gjort, men Jesper påpekar att den form av rättvisa som ett barn efterlyser oftare är en känsla av likhet. Jag känner igen det, speciellt när mina barn påpekar hur orättvis jag är.  Jag låter till exempel E pröva på vissa saker tidigare än vad jag gjorde för K eller E tycker kanske att jag tillbringar för mycket tid med K och tvärtom naturligtvis. Frågan om rättvisa uppstår, Jesper illustrerar det så bra när han skriver följande:

”Om den ena har fått en glass  när hon var ute och handlade med mamma så ska den andra också ha en; om den enas julklapp kostat femhundra kronor så ska den andras julklapp kosta lika mycket; om den ena fick lov att gå på privata fester när han var tolv år, fyra månader och tre dagar och fem timmar gammal, så ska den andra också få det och så vidare”

Slutklämmen blir att vi som föräldrar inte ska luras till detta för då kommer vi att skapa ett ”likhetstyranniskt helvete som egentligen inte har något med familjeliv, gemenskap eller likvärdighet att göra”.  Tro mig, här har jag varit inne och vänt och  jag kämpar med det fortfarande ibland. Mitt samvete är så otroligt stort och jag vill så gärna göra rätt och jag vill att mina barn ska känna sig lika mycket älskade av mig.

Det är vår plikt som föräldrar att behandla våra barn så bra som möjligt men eftersom de är olika personligheter/individer så bör vi också behandla dem olika.

I anslutning till detta så kommer jag ihåg ett barnkalas jag hade för några år sedan. Vi hade en tävling med två vinnare som fick ett pris och då utbrister en kille: Men det är ju inte rättvist. Dum eller klok så utbrister jag: Världen är inte rättvis.  Jag borde kanske ha sagt att det inte alltid kan bli lika för alla, en tävling är ju trots allt en tävling.

Hur mycket vi föräldrar än tror att vi gör en tjänst åt våra barn när vi försöker och sliter vårt hår för att vara så rättvisa som möjligt. Slappna av, jag är helt övertygad om du/ni gör ert bästa utifrån just era förutsättningar och det är det enda vi kan göra och vi gör det nog bättre än vi tror.Finland2011 080

Gammal bild från Stockholm år 2011 inför vår stundande Finlandsresa. Det med rättvisa är verkligen svårt att förhålla sig till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s