Min mormors mor hette Tilda

Tilda föddes den 11 februari 1873 i Örkened socken. Tillsammans med sin fem år äldre man Olof får hon 11 stycken barn, varav ett oäkta (min mormor, fast i kyrkböckerna står hon som äkta).

22 år gammal föder Tilda sonen Karl Bernhard. Året efter föds Johan Erik och efter att ytterligare två år har förflutit så får familjen tillökning när dottern Ellida föds.

1903 när Tilda har uppnått en ålder av 30 så har hon hunnit bli sexbarnsmamma.  Familjen utökats med Frida, Frans och Hilma. Detta år åker hennes man Olof som är korgmakare till South Natics, Boston USA via Köpenhamn och Liverpool i England. Bara någon månad efter hans resa dör deras 5-åriga son Johan. Tilda som förmodligen känner sig väldigt ensam vid denna tid är då gravid med parets sjunde barn som får namnet Johan efter sin avlidne storebror.

1905 så har Tilda och Olof fått 7 barn tillsammans och en av deras söner har dött. Olof befinner sig fortfarande i USA och Tilda bestämmer sig för att resa dit. Hon får plats på ångbåtsskeppet S.S Ivernia som seglar från Liverpool den 12 sep 1905. Överfarten tar ungefär 2 veckor och med sig har hon 15 dollar och sina 6 barn Karl 9, Ellida 7, Frida 5, Frans 3, Hilma 2 och sonen Johan som är ca 1 1/2 år gammal. Överfarten från Liverpool till Boston tar ca två veckor och innan dess har de tagit sig via Köpenhamn med båt till Hull och sedan järnväg till Liverpool. Det är en lång resa för så små barn och jag kan inte ens tänka mig vilken påfrestning det måste ha varit för Tilda.

Under tiden i USA så föder Tilda barn nr 8, sonen Hendrik.  Året efter hans födelse 1907 så åker hon tillbaks till Örkened igen med alla barnen medan Olof stannar kvar i USA. Väl hemma så dör först Hilma 6 år gammal i lungsot och bara 3 månader senare så dör Hendrik i lunginflammation en och en halv månad innan hans tvåårsdag.

Tilda är ensam och mannen Olof är fortfarande i USA när hon 1910 plötsligt blir gravid med barn nummer nio som dessutom är min mormor. Tilda vill inte föda barnet hemma i Sverige utan beger sig till Tyskland med alla barnen där hon återförenas med sin make efter en tid. Selma, min mormor föds i Tyskland och där får hon ytterligare två syskon, tvillingarna Herbert och Algot. 1923 så återvänder Selma och tvillingarna till Örkened och året därefter somnar Algot in på Broby Sanatorium.

1939 så dör Tilda i cancer 66 år gammal och jag tror att det är vid hennes dödsbädd som min mormor får reda på att hennes pappa egentligen inte är hennes utan han är bara pappa till alla de andra av hennes 10 syskon. Kanske är det dock ganska naturligt att Tilda hittade tröst i en annan famn med tanke på att Olof var i USA och två av hennes barn dog. Mannen hon var tillsammans med hade förlorat sin fru och kanske de fann varandra i gemensam sorg.

Vi bodde hemma hos min mormor från det att jag var tre år gammal och jag minns henne med värme men precis som hennes mor före henne så hade hon nog inget lätt liv. Kvinnorna förr fick verkligen kämpa hårt för sina barn och sin tillvaro och de är väl värda all respekt. De gjorde nog sitt bästa utifrån de förutsättningar de fick sig till livs.

Och här är då jag som ibland klagar över min ålder och stressen i livet. Berättelsen om Tilda ger verkligen perspektiv på tillvaron och jag är glad över att jag har två friska barn och en man som faktiskt är på plats 😉 .  Hoppas att alla ni mammor därute har haft en riktigt härlig Mors dag! Kramar!1024px-S.S._Ivernia_(ca._1900)

”S.S. Ivernia (ca. 1900)” by Municipal Archives of Trondheim – Flickr: S.S. Ivernia (ca. 1900). Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons http://commons.wikimedia.org/wiki/File:S.S._Ivernia_(ca._1900).jpg#/media/File:S.S._Ivernia_(ca._1900).jpg

2 tankar om “Min mormors mor hette Tilda

  1. Vilken fantastisk, men sorglig historia, det var ett tufft liv kvinnorna levde på den tiden, va bra vi har det ändå 🙂 Tuff kvinna som ger sig iväg till Amerika med alla sina barn (hade kanske inte så mycket att välja på), men så fruktansvärt att förlora så många barn, det går ju inte att föreställa sig. Så ensam hon måste ha känt sig. Du måste ha släktforskat, eller? Va spännande. Ha en underbar dag, kramar ❤

    Gillad av 1 person

    • Ja, det sätter saker och ting i perspektiv. Jo, jag har släktforskat en del, det ligger på hyllan nu men jag funderar på att ta upp det igen till hösten. Finns mycket intressant att hitta. Du får också ha en underbar dag. Tusen kramar till dig! ❤

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s