Tykarpsgrottan och Kullaberg

Skåne är ett landskap med en helt otrolig natur och fantastiska vyer.  En del av den fick jag upptäcka när jag och några andra föräldrar följde med klass 4 (K:s klass) på Skåneresa igår.  Första målet för dagen var Tykarpsgrottan i Ignaberga där vi träffade den underhållande och underbara guiden Ronja.

IMG_8052

Nere i Tykarpsgrottan och omkringliggande grottor har böndernas pigor och drängar brutit kalksten under sekel. Kvar finns det ett område på över 20 000 kvadratmeter, täckt av gångar och pelarsalar. Brytningen upphörde först 1888 och idag finns det ett dagbrott i Ignaberga där kalkbrytning pågår. Filmer som Kullamannen och Ronja Rövardotter har spelats in här och vi fick se Skalle-Pers ölgrotta. Under hela vandringen som tog ca 45 minuter så berättade Ronja om brytningen och det hårda arbete som lades ner här nere. En spännande och intressant resa genom historien.

IMG_8044

Etapp 2 på vår Skåneresa var att ta oss till Kullahalvön och besöka Naturrum och Josefinlust. Vi stannade till en liten bit innan Naturrum där vi tog lunch med pastasallad som vi fått medskickat från skolan. Men innan vi började äta att hade barnen gett sig ut på upptäcktsfärd i naturen. De var som rena bergsgetterna och snabbt gick det.

IMG_3472 IMG_3480

Det bliv mycket klättrande och det kändes nästan som ett benpass för Emma. 😉IMG_3482

IMG_8158Naturrum med fyren där vi bland annat fick träffa hummern Herman som egentligen var en hon. På Naturrum har de ett klappakvarium där du kan få uppleva och klappa på sjöstjärnor, sjöborrar, eremitkräftor, havstulpaner med mera och det märktes att det var ett populärt inslag hos barnen men även hos oss vuxna. 
IMG_8130

HermanIMG_3504

Hermans ömsade skal, som jag först trodde var ett platsskal. Häftigt att skalen bevaras så men det gäller att ta upp skalet från akvariet innan hummern äter upp det.

IMG_3511

K passade på att känna på både kräftor och sjöstjärnor. 🙂

IMG_3535

Utsikt uppifrån kullen där fyren står.IMG_8154

IMG_8159

På väg mot Josefinlustgrottorna. En del av dem har varit bebodda på både stenåldern och bronsåldern.

IMG_8168

Trappan upp från stranden, den tog på krafterna. 🙂IMG_3552
IMG_8220IMG_8229IMG_3585

IMG_8185IMG_8189
IMG_8213

K är långt nere 🙂

IMG_3555 IMG_3587

IMG_3619När vi väl kom till vandrarhemmet Örestrand så skulle alla barnen ut och bada. Tror inte att det var många grader i Öresund men det hindrade ingen förutom de vuxna. 😉 Under tiden så ordnade ett par av föräldrarna fyr i grillen och vi åt utomhus. Vädret var väldigt varierande under dagen men vi klarade oss för det mesta undan med bara lite dugg.

Idag åkte resten av klassen till beredskapsmuseumet i Domsten utom jag och K som avvek för att kunna handla present till morgondagens födelsedagsbarn E. 🙂

Allt som allt en lyckad färd och jag tror att alla barnen inklusive föräldrarna hade det roligt. I alla fall så kändes det så och jag hoppas att jag kommer att kunna följa med även på nästa klassresa.

7 tankar om “Tykarpsgrottan och Kullaberg

 1. Det låter som en härlig skolresa i Skåneland, kanonfina bilder 🙂 Spännande miljöer ni besökte. Tykarpsgrottan har jag också varit i, för typ 25 år sedan, och då var vi även vid Kullaberg, jag bara minns dom enorma stupen. Det kan inte ha varit varmt i vattnet, men som barn är man ju inte lika mycket badkruka som man har blivit på äldre dar 😀 Fin selfie-bild på dig 🙂 …nästa bild efter selfien är min favoritbild. Jag gillar småstenen i förgrunden, dom ger ett härligt djup i bilden, vackert! Det kanske är dags för ett återbesök till Kullaberg, men stupen ser lite läskiga ut… Ha en fortsatt trevlig lördagskväll, kramar ❤

  Gillad av 1 person

  • Det var verkligen en härlig resa och jag är så glad att jag följde med. Roligt att du gillade bilderna. Jag har också varit i Tykarpsgrottan och det var nog för mer än 25 år sedan och jag minns att det var spännande redan då. Vattnet var nog verkligen inte varmt, faktiskt ganska kallt och jag som var precis som min dotter när jag var yngre har också blivit en badkruka minsann. Tack, gillar egentligen inte selfiebilder på mig själv men något måste jag ju bevara till eftervärlden. ;-). Besök definitivt Kullaberg, så vackert! Jag hade kunnat vara där mycket längre och bara suttit och tittat över dessa fantastiska vyer också otroligt roligt att klättra och utforska. Trevlig lördagskväll till dig också och tack för återkopplingen. Kramar ❤

   Gillad av 1 person

 2. Det hände nåt konstigt när jag skulle kommentera ditt inlägg, och dessutom såg jag att jag blev anonym, skumt, men tydligen så dök den upp till slut, så bra 🙂 Selfie-bilder är bäst på andra 😀

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s