En resa i den dolda historien

DDK15_Affisch_A2_2014-11-26_mini

Historien är full av män, män och män. Det finns även kvinnor och barn men de talas det mindre om. I Skarhult i  Skåne ligger ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott och just nu pågår det en utställning där som heter  ”Den dolda kvinnomakten och barnen”  Den berättar om kvinnorna på Skarhults slott under en 500 årsperiod och vill ge besökarna insikt i hur kvinnor kunde utöva makt även om deras förutsättningar inte var de bästa. Slottet byggdes av en kvinna, en annan fick det i morgongåva, en drev det i över 50 år och en fjärde räddade godset från att gå under.

IMG_7199På väg mot borggården där Dick Harrison pratar om de glömda barnen. Barnen kallades även de små vuxna och de var det käraste man hade för man visste aldrig hur länge man fick ha dem.

På utställningens webbsida så står det att läsa följande om barnen från Skarhult
”Skarhults slottsfruar var mer än upptagna chefer. De var samtidigt mammor till 59 barn. Maria Kaunitz lämnade bort ett. Stina Piper övergav tre. Beata von Königsmarck begravde fyra. Ulrika Koskull födde sju. Ebba Brahe älskade fjorton. Varje år böjde sig 10 000 svenska mödrar över en liten kista och kysste sitt barn farväl. Varför såg varannan mor sitt barn dö? ”

IMG_22651500-talsrummer och kvinnan som såg till att Skarhult slott byggdes. Lägg märke till barnkläderna till höger. Kan inte vara kul för ett barn att gå runt med den kragen.

IMG_2261

Barn som var utomäktenskapliga porträtterades av utan ansikten. Lite skrämmande, varför måla av dem överhuvudtaget?IMG_7229

Taket i 1600-talsrummet. Underbart fint. K är fotograf.

IMG_7238

Det fanns även ett sorgerum, allt var i stort sett svart utom denna klänning. K undrade om jag kunnat tänka mig den men kanske lite prålig för min smak. Det måste varit varmt och tungt att bära dessa kläder.

IMG_2270

Efter utställningen tog vi en fika på slottscaféet som låg nere i källaren.  Kan rekommendera den vegetariska grillmacken och en halv är fullt tillräcklig.

IMG_2279

Barnen tyckte allra bäst om när vi gick ut till slottsparken för där låg det bland annat en gammal ruin som de klättrade på.

IMG_2284

Vårt hem är vår borg. H, K och E gillade ruinen skarpt.

IMG_7254

Läge märke till den enorma stubben som ligger precis vid ruinen. Undrar vilken som kom till först.IMG_7259

IMG_7274E inspekterar sina ägor. Hon ville helst inte åka hem utan jag fick lova att vi skulle dit fler gånger.

IMG_2281

IMG_7264

8 tankar om “En resa i den dolda historien

  1. Fina bilder men det där med utomäktenskapliga barn är nog bara ett konstgrepp för att illustrera att de barnen var ”osynliga” Den riktiga tavlan har ett ansikte och är av Ulrica Pasch.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s