Framtidens kontorsarbetsplatser

Där jag arbetar funderas det mycket på hur våra framtida arbetsplatser kan komma att se ut. Häromveckan hade vi en intressant föreläsning på jobbet.

”Everything that can be invented has been invented”  Charles H. Duell, chef för amerikanska patentverket, år 1899

Jag och mina kollegor fick en resa i historien som tog sin utgångspunkt i början av 1900-talet. De som arbetade på kontor då hade som främsta arbetsredskap skrivmaskinen. Kontorsarbete på större företag utfördes i så kallade trälhav.

Larkin-building

Trälhaven kallades stora kontorsrum där kontoristerna satt i rader. Rutinarbete var något som ansågs behövas kontrolleras eftersom den typen av arbete i sig inte var motiverande. Därför behövde ”trälarna” övervakas så att arbetsuppgifterna verkligen utfördes.

1945 så var det fortfarande raka rader vanligast men synen hade börjat förändras redan på 30-talet. Sociala behovsaspekter diskuterades och forskning visade att det var gynnsammare att arbeta i mindre grupper för att få fram det bästa hos varje enskild individ.

_66646438_qt_osram-gmbh-muen624

Vi flyttar oss fram till 1962 och här börjar det hända saker med kontorsmiljön. Frank Duffy nämns som en av dem som börjar tänka på kontoret mer från ett landskapsperspektiv. Det jobbas mycket med organiska former och tas mer hänsyn till hur arbetet och kommuniktionsvägarna ser ut. Växter och mattor läggs till i inredningen och kvinnorna kommer ut mer och mer i arbetslivet. Cheferna fortsätter att vara män.

På 1970-talet blir det fler så kallade cellkontor (egna rum) i Sverige. Majoriteten idag är fortfarande cellkontor men det finns även många som jobbar i så kallat öppna landskap. Den nya trenden med framtidens arbetsplatser är aktivitetsbaserade arbetsplatser. Kontoren utformas då efter medarbetarnas behov och detta sätt spås vara på väg att ersätta det klassiska öppna kontorslandskapet.

kontor-flytt

”Den anställde har ofta ett skåp för förvaring av bärbar dator och personliga saker, och sedan är det ”free seating” i en kontorsmiljö med varierande inslag. Det kan finnas soffgrupper för mötesplatser, skrivbord för mer traditionella arbetsytor, konferensrum, tysta studierum och andra kreativa ytor.” Det nya arbetslivet

Om man för in det aktivitetsbaserade kontoret och inte tar hänsyn till de förutsättningar som finns och som behöver uppfyllas så kan det gå så illa att folk säger upp sig, ett exempel på detta är från Värmdö.

Trender kommer och går, det viktiga känner jag är att företagen gör en ordentlig konsekvensanalys och involverar medarbetarna i sina planer. Inför man det på ett korrekt sätt så tror jag att aktivitetsbaserade kontor kan bli väldigt lyckade. Vem vet, kanske det blir så på min arbetsplats.

4 tankar om “Framtidens kontorsarbetsplatser

 1. Mycket intressant läsning, det har ju verkligen hänt en del, och det fortsätter att förändras. Hmm, aktivitetsbaserade kontor, kanske, eller kanske inte?? Utformat på rätt sätt, och på rätt plats kan det nog vara bra.

  Gillad av 1 person

  • Tack, ja jag tror att det är jätteviktigt att det blir utformat som det är tänkt så att det inte bara blir ett medel för företag att skapa mindre antal arbetsplatser som i Värmdö där folk började gråta när de kom till arbetsplatsen. Jag tror inte heller att det passar alla arbetsplatser. Här har arbetsgivaren ett stort ansvar att verkligen genomföra en ordentlig konsekvensanalys för att se om det är lämpligt för just deras arbetsplats. Men om det görs på rätt sätt så är jag övertygad om att det kan vara rätt väg att gå. Skönt att ha dina kommentarer tillbaka. Har saknat dem! Alltid roligt när någon kommenterar det som man skriver.

   Gilla

   • Roligt att du uppskattar mina kommentarer 🙂 …precis som jag uppskattar dina! Läste några få rader om arbetsplatsen på Värmdö, helt galet, tänk att komma till jobbet och upptäcka att det inte finns nån plats till mig, så hemskt. Man får en tankeställare när man hör hur hemskt en del har det på jobbet, vilket gör att uppskattar sitt eget mycket mer.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s