Ett inlägg om träd

Tänk vad många olika sorters träd det finns! Precis som oss människor fast kanske lite mer rotfasta då. Visste ni att de första människorna i Asatron, Ask och Embla skapades ifrån två trädstammar, en ask och en alm som Oden blåste liv i.

Asken är det trädslag vars lövskrud slår ut sist på våren. När hösten kommer så är det också det träd som tappar sina löv först på hösten, oftast sker det för ett träd under en och samma natt då löven fortfarande är gröna. Asken kallas också för Kungaträdet.

För att vara jämlik så kommer här lite kuriosa om almen.  I London på 1930-talet grävdes upp ett vattenledningssystem från 1600-talet i alm. Rörledningarna var fortfarande helt intakta. Almen har varit ett ganska vanligt alléträd men tyvärr har almsjukan minskat beståndet något.

Här där jag bor så är det väldigt varierande. Förutom björk och en hel del annat så fastnar jag framförallt för bokarna och ekarna. Eken kan bli upp till 1000 år gammal och Rumskullaeken eller Kvilleken som den även kallas  föddes under under vikingatiden. Den ligger i Vimmerby kommun i Småland och är Sveriges grövsta träd med 13-14 m stamomkrets.

Här hemma är det den tusenåriga eken i Bosjökloster med en omkrets på ca 10 som är den äldsta. Egentligen är den nog bara 700-800 år gammal men ändå, det går inte annat än att ha respekt för en sådan gamling. När man byggde skepp förr så kunde det gå upp åt 2000 fina ekar till ett enda fartyg. För att knyta tillbaka till asatron så är eken Tors träd och anses framkalla blixt och åska.

Snart dröjer det inte längre förrän vi ser de skira bokskogarna här i Skåne för bokarna har börjat slå ut så smått men. Ekarna tar nog ett par dagar till. Vill passa på att önska er alla en riktigt skön fredagskväll.

IMG_6987

Tror att detta är en bok. Tagen vid Ringsjö värdshus under dagens lunch.IMG_6988

Och detta måste ju bara vara en ek 🙂

IMG_6989Detta träd vet jag faktiskt inte vad det är för sort, får kanske dit när löven slår ut.

IMG_0295 IMG_02961000åriga eken i Bosjökloster, bilderna på E och K är från förra sommaren.

2 tankar om “Ett inlägg om träd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s