Vad gör jag egentligen om dagarna?

– Vad jobbar du med?

– Jag arbetar på ett energibolag som systemkoordinator och som systemansvarig för vår integrationsplattform.

Jag ser hur intresset i den frågandes ögon slocknar och samtidigt dör konversationen. Jag hinner faktiskt sällan längre än hit innan intresset svalnar för att höra mer om mitt jobb. Det finns dock undantag.

IMG_5387Nix, jag sysslar inte med Hokus Pokus. Det klart lite trollkonst över det hela är det allt, även om jag nog är så långt bort från professor Snapes personligthet som tänkas kan. 😉

Sammanfattningsvis så verkar det mest som om en del samlar ihop allt som har med IT att göra i följande fras

-Jaha, du jobbar med datorer.

Hux flux så har jag hamnat i ett fack. Med det kommer också fördomen att jag är expert på allt som har med datorer att göra, trots att IT eller Informationsteknologi är ett väldigt stort område. Det är som att säga att en sjuksköterska skulle kunna utföra samma arbete som en kirurg. Kanske inte världens bästa exempel men tror ni förstår poängen.

Jag jobbar på företagets ITdriftsavdelning och i min roll som systemkoordinator gäller det bland annat att ha koll på vilka system det finns. Hur de hänger ihop med andra system om de gör det, hur viktiga systemen är i förhållande till varandra osv.

I rollen som systemansvarig ansvarar jag för vår integrationsplattform (ett samlingsnamn för en bunke datorer/servrar) när det gäller budget och uppföljning av denna. Fungerar som beställare mot leverantör när det gäller utveckling och att planera framåt när det gäller resurstillgång, kommande projekt med mera. Det sker även ett dagligt arbete med förvaltning av IP. Ibland inträffar det fel och då har jag och leverantören kontakt. Varje månad träffas vi för en samlad avrapportering över månaden som passerat.

I vissa fall går jag in och leder projekt och ibland koordinerar jag rent allmänt eller så håller jag i testarbetet.  För närvarande har vi ett litet team konsulter som jag ansvarar för som sysslar med större integrationsprojekt.

Jag jobbar också tillsammans med min kollega R mot vår verksamhet med att ta reda på vilka krav som det ställs eller kommer att ställas när det gäller utbyte av information mellan system. Vad behöver verksamheten hjälp med och vad kan vi göra för att underlätta deras vardag och för att få den att flyta på smidigare. Jo med hjälp av systemintegrationer, dvs automatiskt ihopkoppling av olika datorsystem som behöver fungera tillsammans när det gäller att skicka och eller ta emot information. På så sätt så behöver inte en person manuellt sitta och knappa in information från ett annat system till ett annat. Mejlflöden för att utbyta information mellan personer som arbetar i olika system kanske kan automatiseras istället osv.  Hänger ni med?

Vissa integrationer är enkla att sätta upp men så fort det blir lite mer komplext så måste det ske viss utveckling i integrationsplattformen. Helt enkelt skrivs det in olika instruktioner/program, görs mappningar som säger till IP vad den ska göra för något när en viss sak sker. Integrationsplattformen skulle kunna ses som en översättare mellan olika system. Detta gör inte jag men jag har ansvaret för att se till att det utförs och ryms inom budgeten.

Det finns hur mycket system och kopplingar som helst. Om det inte görs på rätt sätt så är det lätt att det blir en enda spaghettiröra och då har det verkligen inte blivit bättre. Fokus ligger hela tiden på återanvändning och på att göra allt så enkelt som möjligt och att inte knyta ihop system så hårt att ett byte av system blir en hel lång följetong. Men det är en helt annan historia som jag inte tänker gå in på här.

Ja, det och mycket mer sysslar jag med om dagarna. Jag har helt underbara kollegor och det är mycket frihet under ansvar men att efter ha jobbat med integrationer under snart 2 års tid så finns det inget annat jag kan tänka mig just nu.

Innan jobbade jag ett antal år inom telekombranschen och även om jag saknar de globala kontakter som jag hade så är det otroligt spännande och roligt att arbeta med integrationer inom energibranschen. Det var en helt ny värld som öppnade sig och den har inte växt färdigt än.

Jag vet inte om du har orkat läsa ända hit men om du har, grattis. Jag hoppas att du nu har en något bättre hum om vad jag egentligen gör om dagarna. 🙂 Lämna gärna en kommentar om vad du sysslar med. Hade varit kul att veta.

6 tankar om “Vad gör jag egentligen om dagarna?

 1. Intressant läsning, som vanligt 🙂 Låter som ett spännande jobb, tycker jag, och roligt att veta vad du gör om dagarna.

  Frågar nån mig vad jag jobbar med, då svarar jag: det kan jag tyvärr inte säga, för jag arbetar på en hemlig avdelning 🙂 Många tycker det låter spännande (dock är det inte lika spännande som det professor Snape håller på med). Jag är, sedan fyra år tillbaka, anställd som lagermedarbetare, och du hör ju själv hur spännande det låter, ha ha 😀 Jag trivs kanonbra med mitt nuvarande arbete!

  Jag har tidigare jobbat som bland annat lokalvårdare, haft en del kontorsjobb, typ fakturering och bokföring, har jobbat lite som datalärare, har jobbat i butik inom byggbranschen. Det har varit lite variation på mina jobb, och det har varit roligt.

  Jag började jobba direkt efter nian, och det var först när jag hade fyllt trettio som jag tog studenten, därefter fortsatte jag att plugga systemvetenskap på högskolan i Växjö, mitt mål var att jobba inom IT-sektorn, med systemutveckling. Av olika anledningar så blev det tyvärr inte så, men lyckades trots allt skrapa ihop drygt 100 högskolepoäng (inom lite olika område).

  Ville med det sista stycket försöka knyta ihop nån form av säck, som jag inbillar mig att jag har skapat, med tanke på vår gemensamma nämnare inom IT-sektorn (du får ursäkta om jag är lite luddig, ibland är det svårt att formulera sig). Hoppas att det är lite begripligt, men det känns ändå som det är dags att sätta punkt här och nu 😀

  Tack för ordet!

  Gillad av 1 person

  • Roligt att höra vad du också jobbar med. Även jag har arbetat som lokalvårdare, fast bara sommarjobb på både bank och skola. Många somrar har jag också jobbat på serviceboende och inom hemtjänsten samt med att uppmuntra tjejer att använda datorer i ett projekt som hette tjejdatorn och som drevs av en bibliotekarie i Ronneby kommun. Det var jättekul. Efter att jag pluggat färdigt så har jag hunnit med diverse olika jobb, både som systemutvecklare, några månader som produktchef, ingenjör, incident & problem manager och serviceledare på SonyMobile i Lund. Synd att du inte kommit in i IT-sektorn men det viktiga är ändå att vi har jobb vi trivs med. Tack för att du delade med dig och skrev så mycket. Roligt att läsa och du är välkommen att ta ordet fler gånger. Fick en del kommentarer på facebook också som var lite roliga på just detta inlägget. En som jobbade som lärare och en som jobbade med offentligt upphandling. Konversationsdödare fast på olika sätt. Hemlig avdelning är för övrigt kanske något man skulle köra med eller så kanske jag bara ska fundera på en bättre inledning på ad jag jobbar med och inte köra yrkestiteln rakt av. 🙂

   Gillad av 1 person

   • Det känns viktigt att trivas på jobbet, eftersom man ändå tillbringar så pass mycket tid där. Visst är det roligt att ha provat på lite olika arbeten. Förutom att man får erfarenhet, så tycker jag att man får större förståelse och en annan respekt för de olika yrkesområden som man själv har jobbat inom. Har du aldrig själv städat kan det vara svårt att förstå hur det egentligen är, unt so weiter…

    Trevlig kväll!

    Gillad av 1 person

 2. Länge sedan du skrev detta, men för mig var det jätteroligt och viktigt att läsa. Jag klurar på att söka en jobb som systemkoordinator, men har egentligen ingen teknisk eftergymnasial utbildning. Bara massa erfarenhet av integrationer, support, applikationskonsulteri och test inom detaljhandeln. Då får man ju genast mindervärdeskomplex och tänker att det är ingen idé att jag söker. Men jag tycker det låter ganska spännande att jobba med. Får jag fråga vad du hade för utbildning innan du började med detta?

  Gillad av 1 person

  • Längseden du skrev så jag hoppas verkligen att du får se mitt svar fast jag svarar så långt efter. Jag har högskoleutbildning i datavetenskap med inriktning mot arbetsvetenskap. Dock skulle jag vilja säga att det är inte på grund av det som jag fick jobbet som systemkoordinator. Det var snarare mina personliga egenskaper, min vilja att lära och att kemin stämde mellan mig och de som intervjuade mig. Tycker definitivt inte att du ska ha mindervärdeskomplex. Man kommer långt på vilja och att inte ge upp i första taget. Låter som du är lite som jag erfarenhetsmässigt, en generalist som provat på lite allt möjligt. Tycker man att något är kul så lyser det igenom på intervjun. Testa att söka jobb du tycker låter intressanta, nätverka och du ska se att du kommer långt. Lycka till! 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s