Träningsprinciper & Mindfull tapping

Stressen sitter i kroppen när jag anländer till dagens event. När jag lämnar tre timmar senare så är jag betydligt mer avslappnad och jag har fått ytterligare material till min alldeles egna verktygslåda.

Emma inledde att berätta om de 7 träningsprinciperna och vi deltagare fick också pröva på att göra olika övningar.

Träningsprinciper

1. Gång – detta gör vi dagligdags och det var inte heller något som vi fokuserade på så jag hoppar raskt vidare till punkt 2.

2.Knäböj – en övning som involverar hela kroppen. Emma berättar hur naturligt det är för barn att göra knäböj medan vi vuxna har svårare för det. Det viktiga är att knäna inte faller in vid utförandet. Om knäna däremot skulle gå utanför tårna så är detta ok såvida man inte har en knäproblematik.

3. Utfall – vanligast felet är när utfall utförs som om vi skulle gå på lina. Det leder då till obalans och övningen blir svårare att genomföra. Det viktiga är att ha en stans och som Emma säger att använda en räls. Det är ok att stå bredare isär och stansens avstånd ska behållas när övningen utförs. Glöm linan med andra ord.  Utfall går att göra både bak och fram. Utfall bak är snällare mot knäna.

4. Rotation- borde vi göra mer i vår vardag. En övning är att sitta ner på rumpan och göra twisten dvs att rotera sida från sida med eller utan vikt.

5. Höftfällningar- Går bra med good mornings. Det ultimata är att sträva efter marklyft och använda korrekt teknik. Det är jätteviktigt för att inte dra på sig skador. Om du gör marklyftet rätt så är det en bra övning för att öka styrkan.

6. Drag – detta kan vara att hänga i något för att utveckla sin greppstyrka. Här demonstrerade Emma LYT och rekommenderade oss att göra 8 L, 8Y och 8T per dag. Det kommer att stärka axlar, armar och rygg. http://www.muscles.se/styrkeovningar/axelovningar/l-y-t-skulderkomplex-med-hantlar

emma2

emma

Emma demonstrerar LYT

7. Press – tex armhävningar. Tänk på att om du utför tex dragövningar så bör du alltid utföra pressövningar för att du ska upprätthålla styrkan både fram och bak och inte bara utsätta din kropp för ensidig träning.

Ett träningsprogram som bygger på ovanstående principer och som du lätt kan utföra hemma kan bestå av följande övningar: Knäböj, utfall, good mornings, ryggdrag, armhävningar och twister. Kör 15×3 och vips så har du kört igenom hela kroppen.

Efter Emmas föreläsning så hade vi en god fika innan det var dags för Anette och hennes föreläsning om mindful tapping.

Mindful tapping

Kropp och själ hänger ihop. Anette pratar om hur våra tankar styrs av det undermedvetna och att vi har en egen hårddisk i vårt inre där vi kan göra förändringar. Det kräver arbete. En människa tänker 40 000/tankar per dygn och av dessa kan vi bilda mer än 15 miljoner tankemönster. Tänk vad vi kan förändra om vi kan nå vår egen ”hårddisk”. Detta är möjligt bland annat genom hypnosterapi. Att gå ner i vårt undermedvetna och att jobba med en känsla och ta sig till den stunden när vi kände så första gången. Det låter häftigt och jag känner att jag gärna prövat på detta någon gång.

anette

ear

Örats alla olika punkter

Anette pratar också om öronakupunktur och jag finner det hur intressant som helst. Vi kan själva känna på våra öron och hittar du ömma punkter så tryck lite extra där för att stimulera. Om du är stressad och vill känna dig lugnare prova att dra i dina örsnibbar.

mia

Här sitter jag och lyssnar in på Anette. Foto av Emma.

anette2

Anette. Foto av Emma.

Vi blir guidade i mindful tapping som är ett sätt att lindra problem genom att knacka, stimulera vissa punkter, på händer, ansikte och kropp. Innan vi påbörjar detta får alla berätta något som de har eller tycker är jobbigt . Jag tar min stress som exempel. Vi kör tappingen 2 ggr. Det känns bättre.

Det som jag verkligen tar med mig är när vi får träna på att försätta oss i självhypnos. Vi får rådet att utföra tapping och självhypnos under en veckas tid för att se om  vi känner någon skillnad. Jag ska faktiskt försöka pröva på. Jag lämnar sessionen betydligt lugnare och mer avslappnad än jag kom dit. Jag vet hur stark tankens kraft kan vara. Jag är helt övertygad om att kroppslig såväl som mental träning är ett måste för att vi ska hitta lugnet och styrkan inom oss själva.

Stort tack till Emma och Anette som bjöd på nyttiga tips att använda i vardagen för att få en bättre balans mellan kropp och själ.

4 tankar om “Träningsprinciper & Mindfull tapping

  1. Ping: HälsoLördag  | Livet i ord och tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s