När infaller medelåldern egentligen?

E gosar med mig och säger: Du ser inte ut som 30! Du har inga gråa hår och nästan inga rynkor.
Jag svarar smått konfunderad och hoppfullt: Menar du att jag ser yngre ut än 30 för jag ska ju fylla 40 i år.
E: Jag menade 40, sa fel men du ser ändå inte ut som 40 när du har smink och utsläppt hår.
Jag fiskar lite: Så hur gammal ser jag ut att vara då?
E: Nja, mellan 30-35 kanske.

Hur gammal hon tycker att jag ser ut utan smink och med uppsatt hår tänker jag inte fråga.

sep2014

Får bli en bild från september 2014 som kombinerar smink och uppsatt hår.

Goa underbara unge. Allt det här med 40 har fått mig att fundera över vad som är medelåldern. Jag ansåg mig vara medelålders utan att egentligen tagit reda på vad medelålders här. Jag har bara tänkt att det är mitt mellan födelsen och döden. För att upplysa mig själv så började jag googla lite.

Här är lite axplock från det jag hittade.

Wikipedia:
”Medelåldern är levnadsåldern mellan ungdom och ålderdom. ….Enligt Collins Dictionary är det något som vanligtvis anses inträffa i åldrarna 40-60 år. Oxford English Dictionary ger en snarlik definition men en något senare startålder och menar att det är i åldrarna 45-65 år vilket också experten Kenneth Wrife bekräftar. US Census menar att medelåldern infaller i åldrarna 35-50 år medan samhällsvetaren Erik Eriksonmenar att det handlar om åldrarna 40 till 65 år.”

SCB:
Enligt SCB så var den förväntade medellivslängden i Sverige 2013 83,7 för kvinnor och 80,1 för män. Det skulle ju då tyda på medelåldern sett från det perspektivet är 41,85 för kvinnor.

DN http://www.dn.se/livsstil/enkat-medelaldern-borjar-vid-55/:
”Många skulle nog säga att ”medelålders” är en mental bild av i vilket livsskede man befinner sig snarare än ett sifferspann, men i tidigare undersökningar har hur som helst medelålderns start ofta placerats någonstans kring de 40, eller rent av så tidigt som vid 36 års ålder. Men dessa åldrar är numera rena ungdomen, att döma av en ny undersökning, där 1.000 britter över 50 tillfrågats. I genomsnitt svarar enkätpersonerna att medelåldern startar vid 55 års ålder. ”

FruMånsson:
Jag har ju blandat lite definitioner ovan av vad jag tycker är medelåldern. Dels så kan det vara en beskrivning på livet mellan ungdom och ålderdom men det kan ju också faktiskt vara hälften av vår medellivslängd.

Jag är lite inne på det som DN skriver om att ”medelålders” är en mental bild. Begreppet ”medelåldern” verkar inte vara direkt klart uttryckt.  Min definition blir att medelåldern är en känsla. Med andra ord så bestämmer jag här och nu att det kommer att dröja innan jag träder in i medelåldern rent känslomässigt.

Ur en biologisk synpunkt kanske jag snart redan är där men till och med det kan vi människor rucka på idag. Sedan tycker jag att vi borde döpa om det från medelåldern till mellanåldern. Det låter betydligt trevligare och mer positivt. Hade det hetat mellanåldern så hade jag definitivt placerat mig i det facket.

Kanske ni tänker att ”vad hon är åldersfixerad eller så kanske ni inte alls tänker på det”. Där är jag och min man väldigt olika. Det känns som om jag funderar väldigt mycket och vrider och vänder på saker och ting medan min man tar allt med ro. Tur att vi är olika så att vi balanserar upp varandra.

Jag är i alla fall en mellanåldersmänniska som trivs med livet och som finner att funderingarna kring denna ”40årskris” är och nog kommer att vara väldigt utvecklande för mig.

Vad är medelålders för er? Det hade varit kul att höra och var befinner ni er i livet. Funderar ni mycket eller är ni precis som min man att ni ser på saker och ting med ro. Kommentera gärna här i bloggen eller på facebook. Och borde det heta medelåldern eller mellanåldern?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s