Nej!

IMG_1975

Vad är det viktigaste i ditt liv?

Är det du, din man, fru, dina barn, ditt jobb, din hälsa, dina vänner, att vara ekonomiskt obereonde eller kanske det viktigaste  för dig är att ta dig igenom dagen du har framför dig.

Hur prioriterar du? Prioriterar du det som du tycker är viktigt eller följer du bara med strömmen för du orkar inget annat just nu? Kanske väntar du på de perfekta förutsättningarna för att ta bättre hand om dig själv och för att börja prioritera annorlunda, men kommer de någonsin? Om vi alltid ska vänta på det perfekta läget så lär vi få vänta i all evighet och vem orkar det.

Hur hittar vi balansen mellan relationer, hälsa, fritid och arbete utan att gå under på kuppen. Livet innehåller en hel del måste. Det går inte att säga nej till allt och vissa saker som vi måste hantera ligger i en gråzon, tex relationer till familj och vänner.

Ett steg på vägen för att orka med sin prioriteringar är att se till att det finns tid för dem. Allt kommer egentligen ner till gränssättande. Vart går din gräns? Jag är osäker på var min går och hur jag ska sätta den men jag vet att allt kommer ner till att bestämma vad jag vill. Vad jag vill göra och inte låta det bestämmas av vad jag tror att andra vill ha eller vad andra vill att jag ska göra. Här kommer vi ner till något som jag har haft jättesvårt för förr men som jag börjar bli bättre på och det är på att säga Nej, därmed inte sagt att jag fortfarande kämpar med det.

Nej!

Visst är det enkelt att bara ta ordet i sin mun och säga det men varför är det då så svårt att använda detta ord gentemot andra utom möjligtvis sina barn. Jag har en kompis som säger, att om det är något hon har svårt för, så är det att säga NEJ. Hon vill inte göra någon besviken. Det klart, det vlll inte jag heller, men det är kanske bättre att öva sig på att säga nej. Obehagskänslan som kommer när du säger nej är övergående och när du gjort det några gånger så känns det lättare.

Ett bättre sätt att göra det på som jag försöker tillämpa (i alla fall på arbetet) är att tacka för förfrågningen och be att få återkomma efter att ha kollat min kalender och efter att ha funderat om jag faktiskt har tid att göra det som jag blir tillfrågad. På det sättet skapar jag mig mer andrum och jag hinner tänka efter om det passar in i mitt liv just nu.

Lätt sagt så kan jag säga att jag gjorde precis tvärtom när jag blev tillfrågad om en sak häromveckan. Jag sa ja på studs fast jag egentligen inte kände för det.

Det är svårt att säga nej, fast ibland lyckas jag. ;-).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s