Rötter i två länder men bara ett språk

Jag har mina rötter i två länder, Finland och Sverige. Min pappa är finsk och min mamma är svenska. Den vanligaste frågan när folk får veta detta är: ” Kan du finska?” och mitt lika vanliga svar är: ”Nej, bara enstaka ord och fraser”

Finland2011 461

Under min uppväxt kände jag mig både innanför och utanför. Min pappa har alltid påtalat att jag ska vara stolt över min finska tillhörighet. Det är jag också, otroligt stolt! Jag känner mig privilegierad som har fått en chans att ta del av två olika kulturer. Några saker jag tänkt på som gäller Finland i allmänhet (och vissa saker baserat på erfarenheten av att umgås med mina släktingar i synnerhet)

1. Maten
Upplever att Finland är mycket mer rågbröd, rotfruktslådor och piroger än Sverige. Jag älskar förresten piroger, min favorit är köttpirogen (fi. lihapiirakka). Supergod, min farmor brukade alltid göra dessa när vi var där och hälsade på.

2. Bastun
Finnarna är ett bastubadade folk och mina närmsta släktingar på pappas sida är inget undantag. Vid min fasters och hennes mans sommarstuga som ligger precis vid Saima har de både vedeldad bastu och rökbastu. Efter bastubadet som sker antingen familjevis, enbart män eller enbart kvinnor så går vi ut och badar i sjön och sedan in i bastuvärmen igen.

Kommer ihåg när vi hälsade på min farmor som bodde i lägenhet i Imatra. Precis som du kan boka tvättstugan i den svenska lägenheten så kunde du boka bastun där min farmor bodde. Vet faktiskt inte om det är så fortfarande idag men jag tror det.

IMG_4277

3. Svenska
Oviljan att prata svenska hos många vilket är fullt förståeligt. Jag tycker att det är svårt att prata på finska, framförallt eftersom betoningen är så annorlunda. Träffar du finländare så är min erfarenhet att det är betydligt bättre i de flesta fall att försöka prata engelska med dem (utom kanske i de västra delarna där det bor betydligt fler svenskspråkiga)

4. Öst möter väst
Influenser från både väst och öst. I västra Finland på kustsidan så har du skyltar på både svenska och finska. Åker du däremot österut tex till Imatra så hittar du istället flertalet skyltar på finska respektive ryska. Ibland finns det så klart skyltar med både finska, svenska, engelska och ryska.

Finland2011 386

5. Religionen
Min farmor hade en stark grekisk ortodox tro. Min pappa har 3 eller 4 stycken kusiner som är präster just inom den ortodoxa kyrkan som är en av Finlands två folkkyrkor (den minsta dock, ca 60 000 utövare enligt Wikipedia). Kommer ihåg min farmors begravning. Hon låg med kistlocket öppet och såg så sårbar och liten ut, inte alls som när hon levde. Ikonmålningarna på Maria är oftast fantastiskt vackra.

Finland2011 513

Finland2011 514

6. Sprit
När jag gick i skolan så brukade folk skoja om att finländare dricker mer och därmed tål mer sprit än tex svenskar. Ska jag vara ärlig så tror jag att svenskarna och finnarna är rätt så lika i detta avseende.

7. Den tysta finska mannen
Den typiske finska mannen känns inte så känslosam och det stämmer på pricken in på min pappa i alla fall. Fast tyst? Det har han nog aldrig varit. Min pappa är väldigt social och min upplevelse är att att han gillar att prata mycket. Vi har också faktiskt enstaka gånger pratat om känslor men det är ytterst få tillfällen.

8. De finska svordomarna (som var och varannan svensk verkar behärska)
Jag tror faktiskt aldrig att jag har hört mina finska släktingar att svära. Däremot har jag  så klart hört både det ena och andra finska kraftuttrycket från min pappa under uppväxten. Det är nog oundvikligt för vilken förälder blir inte frustrerad ibland.

9. Finsk design
Jag fullkomligt älskar det finska. Arabia, Marimekko och Iittala är tre favoritmärken här hemma. Tekoppen är från Iittala och Muminkoppen är från Arabia. Älskar Mumintrollen 🙂

teatime

Har du varit i Finland och vad tyckte du om Finland och den finska kulturen? Hoppas att du gillade det. Vi ska åka dit under året för jag tycker att det är viktigt att även våra barn får lära känna sina rötter. De har ju ändå 1/4 dels finskt påbrå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s