Fågelbona som försvann

haxkvast

På väg till  dagens årsmöte för samfälligheten så stannade jag till för att fota en av björkarna som vi passerade för att jag tyckte att den var fin. Min man undrade vad jag gjorde. Följande dialog utspelades på ett ungefär:

– Jag tar en bild på trädet för att det är så många fågelbon i det.

– Det är inga fågelbon, det är häxkvastar.

– Häxkvastar?

– Ja, jag har för mig att det heter så. Det är en slags svampsjukdom som träd kan få.

Så dum jag kände mig! Visst har jag tyckt att det finns ovanligt många fågelbon i vissa specifika träd men att det var en svampsjukdom hade jag ingen aning om. Kände att jag ville sjunka igenom jorden på grund av min naivitet. Å andra sidan nu har jag lärt mig något nytt och efter 3 timmars årsmöte så googlade jag naturligtvis ordet häxkvast.

Min man hade rätt och följande stod att läsa på Wikipedia:

Häxkvast är en missbildning som uppstår hos träd och buskar och tar sig uttryck i att trädet växer onormalt tätt på en viss punkt, och bildar en boll av tätvuxna kvistar. Detta kan ske i enskilda grenar såväl som på huvudstammen. Orsaken är vanligtvis ett angrepp av sporsäcksvampar i släktet Taphrina

Om någon annan därute varit lika naiv som jag så vet ni nu att det är inte fågelbon. Det är häxkvastar och det passar ju bra nu i stundande påsktider. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s