Social olydnad och energipåfyllning

När jag ”vunnit” över min depression för andra gången och återfått förmågan att läsa mer koncentrerat så började jag plöja igenom olika ”självhjälpsböcker”. Jag bestämde mig för att aldrig må så dåligt igen. Hittills har det gått över förväntan. Då det är svårt att styra över alla faktorer som kan utlösa en depression så förväntar jag mig inte att det ska vara lätt för någon som hamnar i den situationen.

En av böckerna som jag läste handlade om att ta makten över vardagsstressen och ägna sig åt  ”social olydnad”. Strunta i alla måste. Ta en promenad när stressen är som värst.  Strunta i städningen innan gästerna kommer eller gör den inte lika perfekt (jag erkänner jag vill gärna ha det städat innan jag får gäster och det är djupt rotat). Ta mer mikropauser på jobb eller att ta en promenad på lunchen! Om vi inte gör det och är stressade så finns risken att vi sugs in i ett slentrianmässigt beteende som enbart dränerar oss på energi.

När jag gick i skolan så fick jag höra att det var viktigt att äta för att vi skulle orka tillgodogöra oss saker. För att illustrera detta så användes metaforen om bilen som behöver bränsle för att fungera. Se det nu på detta sätt… Energi är inte bara mat, det är också att göra saker som ger oss positiv energi.  Stress gör tvärtom, den dränerar oss till den punkten att kroppen reagerar och vi drabbas av stressymptom när energin tar slut och bilen i detta fallet slutar gå.

Vad hindrar oss från att ta steget till förändring? Många gånger är det faktiskt vi själva. Dels vill många av oss inklusive jag helst ha de perfekta förutsättningarna innan vi börjar. En annan del kan vara att vi ser andra som ett hinder för vår egen utveckling. ”Om jag bara inte hade en så hopplös kollega” eller ”Om min man/fru kunde hjälpa till mer här hemma så skulle jag inte vara lika stressad”. Känner du igen dig? Kanske är det så att om vi förändrar oss själva först så kan det också vara lättare att förändra andra i vår omgivning.

När vi är stressade så minskar också vårt långsiktiga tänkande och vi ser bara det vi har framför oss just nu. Vi börjar kanske resonera i Alfons Åberg berömda ”Jag ska bara”. Vi tänker hela tiden att det ska bli bättre och skjuter upp de förändringar vi egentligen behöver ta till oss med fraser som ”Det blir bättre efter helgen”. ”Jag ska bara …. sedan ska jag börjar motionera”. Så många gånger vi sätter oss själva i sista hand, skrämmande när jag tänker på det.

Sammantaget handlar det om att sänka sina krav och ta tillbaka fjärrkontrollen till sitt liv. Visst kan vi göra saker för andra människor men för att orka göra det så behöver vi också göra saker för vår egen skull. Det är lätt att glömma bort det när tiden tryter.

Jag fyller på min energi genom att vara i naturen, lyssna på musik, träna, skriva på min blogg, umgås med vänner och familj, springa, lösa korsord, trädgårdsarbete och filosofera över livet i allmänhet.

Vad behöver just du för att må bra och hitta en balans i vardagen?

2 tankar om “Social olydnad och energipåfyllning

  1. Egentid med hela familjen utan att kompisar från höger och vänster ska kopplas in och vara med. Både barnens och ens egna. Så idag blir det utflykt-förvisso bland andra familjer-men jag är glad att det ”bara” blir vi 4 för en gångs skull. 😊

    Gillad av 1 person

    • Känner igen det där och håller med. Det är skönt med egentid med familjen och det ger verkligen energi. Det sjuka är att vi ibland måste planera in lediga helger bara just för att kunna bara vara familjen. I dagens samhälle så fyller man ju upp sin tid så himla snabbt. Kram

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s