– Jag passar inte tjejer

innebandy

Min ena dotter är en av två tjejer i ett pojkinnebandylag -04. Hon började spela i höstas och älskar det. Hon har testat på både back, center och målvaktsposition. Jag har suttit med på både en del träningar och en del matcher. Det som slår mig är att du som tjej är oerhört utsatt när du spelar med bara pojkar. Bara könet gör att du plötsligt måste vara mycket duktigare än den sämsta killen för att visa att du platsar. Att du finns där tillgänglig för passningar och att att du är intresserad hjälper inte. Minsta misstag och du faller ner mer pinnhål än du klättrat upp. Den andra tjejen i laget funderar på att sluta. Idag på träningen fick jag höra av hennes pappa att det var just på grund av de negativa kommentarer som killarna kan släppa ur sig och det faktum att hon kunde vara på en hel träning utan att få en enda passning.

– Jag passar inte tjejer.

– Men var med då!!

Nu menar jag inte att alla killar gör det i laget. Några är schyssta men det är så lätt att negativa kommentarer sätter sig som en tagg i de som blir träffade.

Alltså jag blir så jäkla förbannad, vad är det för fel egentligen? Hur kan killar i den åldern lära sig att frukta tjejer på det viset att de bara måste trycka till.

Jag blir bara så trött på människor som måste bevisa sitt värde för sig själva genom att trycka ner människorna i sin omgivning. Det händer ju tyvärr inte bara bland barnen utan även hos oss vuxna. En del gör det medvetet och andra är inte ens medvetna om att de gör det, utan bara känner ändå att de har rätt att hävda sin åsikt. Så länge ingen går in och stoppar beteendet så är det samma sak som att acceptera att det är ok.

Vi vuxna influerar våra barn. Ibland ser vi när barn slänger ut kommentarer mot andra barn utan att ingripa och i samma ögonblick som vi gör det så visar vi att beteendet barnet har är ok. Vad lär vi då barnen egentligen. Jo att det är ok att tracka andra och att barnet som blir utsatt måste bli tuffare. Men måste det vara så. Varför är det alltid den som är utsatt som ska vara den tuffa och duktiga? Varför markerar inte vi vuxna helt enkelt att vissa beteenden är oacceptabla. Är vi rädda att våra barn inte ska klara sig själva i en värld som blir allt kallare. En värld där allt fler människor bara tänker på sig själva utan att bry sig om effekterna på omgivning.

Vad ska jag säga till mina barn när de blir utsatta för kommentarer som inte är ok. Ska jag som mamma säga: Väx upp det är så världen är. Ska jag kanske försöka peppa och säga du duger som du är? Ska jag försöka sätta allt i ett sammanhang och försöka ge perspektiv på situationen? Ska jag ursäkta den andra som betett sig dåligt och säga att hen gjorde nog bara det för att må bättre själv. Men mår man verkligen bättre genom att skylla på andra?

Det är inte ok att vi accepterar vad som helst, allt är inte busstreck. Jag har av före detta kollegor hört om små barn som är utstuderat elaka redan vid låg ålder.  Mitt hjärta blöder och jag undrar om de barnen verkligen förstår att de är det eller om de bara har lärt sig genom att se beteendet hos andra i sin omgivning och aldrig blivit tillsagda när de gått över gränsen.

Vi kan säga vad och hur mycket kloka saker vi vill till våra barn, men om vi inte lever efter det vi lär, så har det ingen betydelse. Barn lyssnar inte på oss vuxna, de härmar vårt beteende så låt oss alla hjälpas åt att bli bättre förebilder för varandra.

2 tankar om “– Jag passar inte tjejer

 1. det enda du kan göra är att förklara att det är just sånt beteende vi alla måste st upp mot. Visa att du inte accepterar sånt beteende genom att ta diskussionen med tränare och hela klubben! En föreläsning för föräldrar och ledare men även för barnen om att acceptera olikheter och hur man beter sig mot varandra.
  Jag har barn i innebandyskolan och jag ser avsaknaden av tjejer i innebandyskolan. Det är tråkigt för innebandy är skoj och funkar för alla, jag spelade innebandy med en klasskompis som sitter i rullstol.
  Tyvärr gör barn som föräldrar gör, det är där förändringen måste börja.

  Gillad av 1 person

  • Msemschen, jag har pratat lite med tränarna och jag ser att de reagerar ibland men jag ser nog att det hade varit en bra idé att göra som du föreslår. Kanske inte nu eftersom innebandyn snart är slut för säsongen men definitivt att kanske ta ett snack med tränare och eller klubb och se om man kan göra något till hösten innan det hela drar igång igen. Men jag håller helt med dig att barn gör som föräldrar gör och det är ju en svårare nöt att knäcka, tyvärr. Det kan man kan göra som förälder är kanske som första steg i alla fall vara medveten om hur mycket ens barn tar efter det som man gör. Stort tack för din kommentar. Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s