Världen bortom sfären..

Har du någon gång tänkt på hur liten världen är? Att vi själva omedvetet, eller kanske till och med medvetet begränsar den.  Om vi öppnar upp oss bortom vår egen personliga sfär visar det sig helt plötsligt kanske fortfarande att världen är liten men vårt medvetande är så mycket större. Med det kan vi utveckla både vår empati och sättet att se på saker från ett större perspektiv samt lära känna nya människor som berikar våra liv.

Beröringspunkterna i vårt liv med andra människor är enligt min erfarenhet oftast fler än vi tror. Kan ju i och för sig bero på att jag bor i Skåne ;-). Det kan handla om intressen, gemensamma bekanta, tråkiga erfarenheter eller kanske bara det faktum att man befinner sig i samma fas i livet.

Jag är i mitt jobb projektledare för ett större projekt. Häromdagen när jag och och några projektmedlemmar satt och åt lunch började vi diskutera var vi bodde. Det visade sig att den äldsta medlemmen i projektet bodde inte så långt bort från mig. Hon hade gått i samma skola som min man och tom varit hans dagmamma när han var liten. Helt plötsligt hade vi jättemycket att prata om som inte var jobbrelaterat och det kändes som vi var gamla bekanta från förr. Ibland är världen liten även utanför sfären! 😉

Eller känslan när man träffar någon och vet att ansiktet är bekant sedan innan men man har ingen aning om man träffat personen eller inte. På K:s första skoldag för några år sedan kände jag igen en av mammorna i klassen. Jag kunde inte placera henne. Nu flera år senare så spelar min dotter och hennes dotter i samma innebandylag. Under en träning började jag och hennes man prata. Jag frågade hur han träffat sin fru och hur det kom sig att de hade hamnat där de bor nu. När han nämnde att hon bott i Ronneby ett tag, utvecklades konversationen. Det visade sig att jag och hans fru hade gått samma utbildning. Jag hade börjat två år innan. Så skön känslan var att kunna placera henne. Inte att jag gått och tänkt på det i flera år men ändå. Jag gillar när saker och ting faller på plats.

När jag skriver detta så kommer jag också att tänka på hur jag lägger märke till saker och ting. När vi köpte vår första bil så kändes det som jag inte sett någon med den bilen innan. Helt plötsligt när den var levererad så såg jag samma bilmärke överallt. Det var som om världen blivit Fordtokig, nåja Malmö i alla fall.

Likadant när jag var gravid. Från att inte ha lagt märke till gravida överhuvudtaget så kändes det plötsligt som världen befolkades av gravida. Jag bodde i Malmö just då så jag hade ju människor att lägga märke till om vi säger så. Vårt medvetande är en konstig sak, så lätt att begränsa utan nya intryck men också så oerhört lätt att utveckla vid nya erfarenheter.

Ett annat exempel är från när jag pluggade i Ronneby på Soft Center så fick vi nya lokaler. I dessa fanns det stolar som hade ett litet uppfällbart bord på höger sida. Jättebra om man är högerhänt! Om man som min man använder vänster hand så blir det genast besvärligare. Tanken var bra men uppenbarligen ett upphov från en högerhänt individ som inte tänkte på att det även finns vänsterhänta människor.  Ibland är det bra att tänka från ett större perspektiv. Det är så lätt att vi stannar inom vår egen sfär när det gäller många saker.

Så våga testa på världen bakom sfären ibland även om det kanske är både jobbigare och tar längre tid. Oftast är det värt det och saker hamnar i ett nytt ljus. Saker som kändes knasiga innan faller på plats och du lär dig se längre än näsan räcker tom innan du upplevt situationen. Jag lovar, det är utvecklande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s